Rok od etnických střetů žijí Ujguři v Číně pod přísnou policejní kontrolou

Před rokem vypukly v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang krvavé etnické střety. 5. července se po rozehnání demonstrace ujgurských studentů obrátil hněv muslimů proti Číňanům, kteří se rozhodli následující den pomstít.Výsledkem bylo podle oficiálních údajů téměř 200 mrtvých a na 1700 zraněných. V Urumči proto platí nejpřísnější bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obyvatelé Urumči jsou pod neustálým dohledem

obyvatelé Urumči jsou pod neustálým dohledem | Foto: Robert Mikoláš

Po ulici Žen-min projíždějí houkající policejní vozy, směřují k čtvrti obývané Ujgury, kde je spousta dalších mužů v uniformách. Vojáci i policisté se samopaly ale patrolují prakticky po celém městě a domácí média i úřady informují o tom, že situace je pod kontrolou. Muslimové však mluví jen o strachu. A o samotných tragických událostech z loňského roku se v obavách z represí bojí mluvit.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž-Urumči-výročí.mp3

„Vyšetřování ještě nebylo ukončeno, není tedy uzavřeno. Nikdo neví, kdo za rozpoutáním násilností stojí, ani policie, ani soudy, nic konkrétního nezveřejnily. A pokud tedy někdo mluví o tom, jak to bylo, kdo začal zabíjet a rabovat, jsou to všechno jen fámy a nepodložené informace,“ říká majitel malého holičství.

„Nebyl jsem tam, takže nevím, co se stalo. Ani nevím, že k nějakým střetům došlo, opravdu to nevím,“ odpovídá vyhýbavě asi 30letý muž na otázku, jak je možné, že se nejprve poklidný protest několika set ujgurských studentů změnil po zásahu bezpečnostních sil v masakr. Mezi muslimy ale převažuje názor, že příčinou je neustálý příliv Číňanů a Ujguři se ve vlastní zemi stávají občany druhé kategorie.

Většina Ujgurů jsou farmáři, chovají zvířata, která jsou zdrojem jejich obživy. Chanů, tedy Číňanů je hodně a stále víc se jich stěhuje do ujgurské země, kde se místní stali menšinou. Všechny vzdělávací programy, pracovní metody a postupy, vše je v čínštině, takže jen oni tomu mohou rozumět.

Číňany láká nerostné bohatství

Hlavním důvodem, proč tak tvrdě komunistické úřady v Sin-ťiangu vládnou, je ale zdejší nerostné bohatství i strategická poloha na hranici se Střední Asií.

50 až 60 % ropy v celé Číně se těží právě v Sin-ťiangu a to je hlavní důvod, proč se Číňané této oblasti nikdy nevzdají, tedy kvůli nerostnému bohatství.

Robert Mikoláš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme