V čínském Sin-ťiangu je rok po etnických střetech klid

V čínském Sin-ťiangu je rok po etnických střetech klid, v ulicích Urumči hlídají tisíce příslušníků čínských bezpečnostních jednotek. Čínská média obvinila ujgurské separatisty z budování základen v Pákistánu a z udržování kontaktů s Al-Kaidou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína-Sin-ťiang 2010

Čína-Sin-ťiang 2010 | Foto: Robert Mikoláš

Informace zveřejnily agentury u příležitosti prvního výročí etnických střetů mezi Ujgury a Číňany v autonomní oblasti Sin-ťiang, při kterých vloni zahynulo téměř 200 lidí. V samotném Urumči je ale i díky mimořádným bezpečnostním opatřením klid.

Členové Islámského hnutí Východního Turkestánu se přemisťují do Pákistánu, kde se připravují na další útoky, píše list China Daily, podle kterého muslimští separatisté úzce spolupracují s Usámou bin Ládinem a dokonce vytvořili v rámci jednotek Talibanu svůj vlastní, takzvaný čínský oddíl o síle zhruba 320 mužů.

Peking také obviňuje Ujgury z rozpoutání loňských násilností v Urumči. Metropole autonomní oblasti Sin-ťiang se proto v době 1.výročí etnických střetů proměnila doslova v pevnost, kterou 24 hodin hlídají policisté a vojáci.

Robert Mikoláš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme