Tchajwanský scénárista Cheng Wen – tang představil film Slzy

Evropská premiéra filmu Slzy, předního tchajwanského režiséra Cheng Wen tanga rozplakala na Festivalu v Karlových Varech i některé diváky. Silný příběh o nevině a ukvapených úsudcích se odehrává v uzavřeném světě policistů a prostitutek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

45. MFF Karlovy Vary

45. MFF Karlovy Vary | Foto: Jan Rosenauer

Tchajwanský režisér Cheng Wen - tang se karlovarskému publiku představil už před sedmi lety svým celovečerním debutem V krajině snů. Film, který zaujal i kritiku v Benátkách, otevřel Tchjwanci cestu do evropských kin. Následovala melodramata Pasáž a Blue Cha cha, pro který se Cheng inspiroval lidmi na okraji společnosti. Prostitutky a osamělý kriminalista hrají hlavní roli i v jeho posledním filmu Slzy. Příběh natočil režisér podle skutečné události:

Na Tchajwanu se tato událost stala. Já jsem ji jen do filmu upravil. V roce 1972 muž vyloupil banku a policie nevypátrala pravého viníka, a tak si vybrala oběť, na kterou loupež narafičila a týrala ho až jej přinutila k přiznání,“ řekl Cheng Radiožurnálu.

Snímek plný paradoxů

Film zobrazuje život plný každodenních paradoxů. Pochybujícího policistu a čisté prodavačky betelu. Betelové ořechy se dosud na Tchajwanu pěstují a z látky z nich se vyrábí společensky stále akceptovanou drogu. Tu i sám režisér považuje za ostrovní kolorit.

„Nevnímám betel jako nic špatného, i přesto že ničí zuby, dásně a je škodlivý, Pro Tchajwan je ale betel typický. V zimě se při jeho žvýkání člověk ohřívá a v létě ohlazuje. Někteří Tchajwanci ho pravidelně žvýkají a k životu prostě potřebují. Nevnímám ho tedy jako špatnou věc, ale jako místní specialitu,“ upřesnil Cheng.

V Slzách ztvárnila jednu z hlavních rolí i režisérova dcera Enno Cheng, vycházející asijská hvězda.

„Není to má první spolupráce s otcem. Pracovala jsem ještě před ním se spoustou režisérů a získala tak množství zkušeností. Nepřišla jsem do otcova týmu tedy jako začátečník. Naše současná spolupráce je ale naprosto bezproblémová. Oddělujeme pracovní a rodinné vazby. Nepracujeme jako táta a dcera, ale režisér a herečka,“ upřesnila dcera režiséra snímku.

Cheng je v Asii velmi populární režisér. Natáčí a film i vyučuje. V současné době pracuje na projektu, při kterém prosazuje mladé tchajwanské tvůrce. Jen tak se podle něj může tchajwanská kinematografie dále vyvíjet.

„Už jsem režisérem velmi dlouho, mám toho hodně za sebou, mám už i naštěstí jméno. A tak se snažím inspirovat mladé režiséry k natáčení filmů o problémech soudobého Tchajwanu,“ míní.

Chemg: Klíma je typicky český

Chenga v tvorbě ovlivnili i čeští umělci.

„Znám dobře české filmy a režiséry. Ovlivnil mě nejvíc váš režisér Miloš Formana. Skvělý byl jeho film Vlasy nebo Přelet nad kukaččím hnízdem. Rád čtu i knihy českých spisovatelů od Václava Havla počínaje, Kunderou konče. Pro nás režiséry je literatura důležitá a čeští spisovatelé mají místo v mém srdci,“ říká Cheng a dodává:

„Zapomněl jsem na Ivana Klímu. Ten je pro mě opravdu speciální český spisovatel. Celá má rodina a přátele ho máme moc rádi a vážíme si jeho děl. Myslíme si, že je typický český.“

Film Slzy najdou diváci na programu Filmového festivalu v Karlových Varech, v sekci Jiných pohled.

Lukáš Vincourek, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme