Francouzský parlament projedná zákaz nošení burek

Zákaz nošení burek má dnes začít projednávat francouzský parlament. Státní rada sice nedoporučuje přijmout normu, která je podle jejího názoru v rozporu s Ústavou, vláda má ale v parlamentu většinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimské ženy

Muslimské ženy | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Státní rada doporučuje jiné znění navrhovaného zákona. Podle jejího výkladu není možné zcela zakázat nošení burek, tedy takzvaného integrálního závoje, který halí celou postavu včetně obličeje.

Doporučuje zákaz omezit pouze na veřejná místa, letiště, nádraží nebo některé obchody, jako jsou například klenotnictví nebo banky.

Francouzský parlament už před časem přijal rezoluci, podle níž je nošení burek na veřejnosti v rozporu s francouzskými národními tradicemi.

Vzhledem k tomu, že ji poslanci odhlasovali jednomyslně, dá se očekávat, že zákon parlamentem projde. Otázkou je v jaké podobě, protože některým opozičním poslancům se zdá vládní návrh příliš radikální a obávají se, že mi mohl zvýšit napětí v místní muslimské komunitě.

Jan Pokorný, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme