Obyvatelé Horního Jiřetína si nechávají odhadovat ceny svých domů

Obyvatelé Horního Jiřetína si nechávají odhadovat ceny svých domů. Udělala to tak už každá šestnáctá jiřetínská domácnost. Chystají se tak na případné vystěhování, kdyby se prolomily těžební limity.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrchová těžba uhlí u Horního Jiřetína a Černic.

Povrchová těžba uhlí u Horního Jiřetína a Černic. | Foto: Tomáš Adamec

Obyvatelé Horního Jiřetína už mají jasnější představu, za kolik by mohli prodat svoje domy. První finanční odhady za nemovitosti, které platí Litvínovská uhelná z těžařské skupiny Czech Coal, se pohybují v rozmezí od dvou do devíti milionů korun.

„Bylo zveřejněno prvních osm odhadů, kde byla aplikována původní nabídka a lidé se tak mohli představit, co ta konkrétní nabídka znamená. Ceny se pohybují od dvou do pěti, sedmi i tam máme jeden odhad za devět milionů,“ říká Petr Leichner z občanského sdružení Dialog Horní Jiřetín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Leichner Jiřetín.mp3

Zatímco budoucí vláda jasně řekla, že těžební limity prolamovat nechce a Horní Jiřetín se tak nemusí bát, že bude ustupovat rypadlům, někteří obyvatelé, hlavně z občanského sdružení Dialog Horní Jiřetín, na to mají jiný názor.

Vládě její rozhodnutí nevěří a chtějí se připravit na dobu, kdy může dojít k těžbě a postupnému vystěhování. Proto si už padesát rodin nechalo odhadnout svůj majetek. To je každá šestnáctá domácnost v obci a další přibývají.

Sdružení Dialog dokonce nedávno podepsalo s Litvínovskou uhelnou memorandum o spolupráci. Jiřetínská radnice ale s takovým postupem nesouhlasí.

Petra Benešová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme