Pandemie prasečí chřipky stála Spojené království přes miliardu liber

Rok po pandemii takzvané prasečí chřipky sčítají škody země po celém světě. Nejen Česká republika objednala o mnoho více očkovacích dávek než nakonec použila. Ve Spojeném království se konečný účet vyšplhal na miliardu a čtvrt liber. Ve skladech navíc zůstalo 20 milionů dávek očkovací látky. Nezávislá vyšetřovací komise vedená doktorkou Deirdre Hine, dospěla k závěru, že celková cena mohla být mnohem nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus chřipky A/H1N1

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, CDC Influenza Laboratory

Byl to jiný virus než jsme při plánování očekávali. Naštěstí byl mnohem mírnější. Ale z průběhu pandemie je vidět, že v budoucnu musíme být mnohem flexibilnější,“ říká doktorka Hine.

Vyšetřovací komisi vadila především smlouva s farmaceutickou společností GSK, která neumožňovala zrušení dodávek. A tak se nakonec využila jen necelá třetina dodaných vakcín. Ve skladech zbylo přes 20 milionů dávek. Podle komise nenese vinu vláda, která ve chvíli podpisu smlouvy jednala v dobré víře a snaze ochránit obyvatelstvo.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Prasečí chřipka v UK.mp3

Jediná předvídatelná věc u chřipkového viru je jeho nepředvídatelnost. Oproti původním informacím se třeba ukázalo, že jedna dávka očkování stačí. Nemusí to tak samozřejmě být pokaždé. Ale i na to musíme být příště připraveni, a budoucí smlouvy o dodávkách vakcíny proto musí obsahovat stornovací klauzuli.

Komise ale neřešila jen finanční otázku celé pandemie. Také doporučila změnit způsob informování vlády o vývoji pandemie, tak aby si informace od vědců, doktorů a hygieniků navzájem neodporovaly. A podle doktorky Hine by se měla zlepšit i organizace nemocnic v krizových situacích.

„V jednu chvíli byla obsazena všechna dětská nemocniční lůžka, která máme k dispozici. Naštěstí se pandemie dále nezhoršovala a tak nedošlo na zbytečná úmrtí. Ale ukázalo se, že nejsme úplně připraveni na nejhorší. Je potřeba připravit lepší krizové plány pro případ hromadných onemocnění i náhlého nárůstu úmrtí,“ varuje před falešným pocitem bezpečí doktorka Hine a dodává:

„A také bych chtěla zdůraznit, že nesmíme usnout na vavřínech jenom proto, že se tentokrát nic vážného nestalo. Nebezpečí smrtící chřipkové pandemie stále existuje. A my se musíme poučit ze včerejších chyb a připravit se na zítřek. Protože chřipka se dříve nebo později zase objeví.“

Ondřej Bouda, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme