Příčiny propadu tunelu Blanka vyšetřují odborníci i policie

Vyšetřování příčin propadu tunelu Blanka bude trvat několik týdnů. Firma Metrostav má ale do dvou dnů předložit pražskému magistrátu zprávu o celé nehodě. Půda se propadla a sesula v rozestavěném tunelu Blanka v noci na úterý a na 7 hodin uvěznila dělníka i s bagrem. Záchranáři ho nakonec vyprostili nezraněného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráter po propadu stropu tunelu Blanka v Praze 6

Kráter po propadu stropu tunelu Blanka v Praze 6 | Zdroj: ČTK

Odborníci zkoumají, jestli není ohrožena statika domů v okolí budovy ministerstva kultury. Příčiny nehody vyšetřuje komise, kterou vede český báňský úřad. Případem už se zabývá i policie. Metrostav zastavil práce na ražbě tunelu a zahájil sanaci, aby zabezpečil, že nedojde k dalšímu sesuvu půdy.

„Teď se tam nahoře velice pečlivě monitoruje povrch jak geodeticky, tak i geofyzikálně. Zatím nejsou patrné žádné další poklesy, terén je stabilní. Komise báňského úřadu musí zkoumat příčiny a pak také navrhneme řešení, jak to zlikvidovat,“ řekl Radiožurnálu František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která tunel Blanka buduje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tunel Blanka dělá vrásky na čele nejen pražským politikům, ale také místním lidem. Reportáž pro Odpolední Radiožurnál natočil Zbyněk Zykmund.

Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa se musí společnost Metrostav k prolomení stropu vyjádřit do dvou dnů.

„Je to pro Prahu opravdu velký problém. Nicméně musíme počkat na vyšetřování báňského úřadu, policie a dalších zainteresovaných orgánů. Pak teprve můžeme situaci jako město řešit. Dali jsme Metrostavu 48 hodin na to, aby zpracoval pro nás jako pro město první zprávu.“

Problémy provázejí stavbu tunelu od začátku

Stavbu tunelového komplexu Blanka provázejí už od začátku komplikace. Nejsou to jen problémy s propadlou půdou, ale také stížnosti obyvatel na neustálé dopravní uzavírky a na stavební práce, kvůli kterým se na některých domech na pražské Letné objevily trhliny.

Poprvé se v souvislosti se stavbou tunelu Blanka propadla část parku Stromovka v květnu 2008. Vznikl kráter o průměru dvaceti metrů. Pak se to opakovalo v říjnu 2008. Policie případ na podnět primátora Pavla Béma vyšetřovala, ale později ho odložila, protože viníka nenašla.

Tunelový komplex Blanka, který má být součástí severozápadní části městského okruhu, bude dlouhý více než 6 kilometrů. Jeho stavba bude stát zhruba 26 miliard korun.

Monika Horská, Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme