Zanedbaný Husův dům v Husinci na Prachaticku přebírá do správy církev

Možná právě symbolicky hned po státním svátku ke Dni upálení mistra Jana Husa přebírá jeho rodný domek nový správce. Zanedbanou památku v jihočeském Husinci si právě dnes bere na starost Církev československá husitská.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům Jana Husa v Husinci

Rodný dům Jana Husa v Husinci | Foto: Josef Veselý | Zdroj: Český rozhlas

Nájemní smlouvu s církví podepsalo město Husinec. Dnešek bude tedy ve znamení předání správy nemovitostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodný dům Jana Husa v Husinci přebírá do správy církev. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Petra Matoušková

Stavebních zásahů v nich bude nutná celá řada, jak potvrzuje tajemník ústřední rady Církve československé husitské Karel Potoček:

„První domek bude potřebovat střechu. Jenom vizuální prohlídkou konstatujeme, že je třeba opravit 20 procent, co se týká konstrukčních věcí. Prostřední domek má novou střechu, to je v pořádku. Samozřejmě je potřeba sociální zařízení, které tam je, podle mě je postaveno velice necitlivě."

Nový správce Husova rodného domu hodlá do oprav zanedbané národní kulturní památky vložit vlastní prostředky. Další peníze chce získat od státu nebo z grantů od dalších institucí.

Martin Hromádka, Petra Matoušková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme