Izrael má obnovit přímé rozhovory s Palestinci, shodli se Obama s Netanjahuem

Izrael a Palestinci mají nejvyšší čas k obnovení přímých mírových rozhovorů. Takové je hlavní poselství amerického prezidenta Baracka Obamy po jeho schůzce s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama. | Zdroj: ČTK

Oba politici se setkali už popáté. Tentokrát ale komentátoři jejich rozhovorům v Bílém domě přisuzovali obzvlášť velký význam - měly totiž ukázat, v jakém stavu jsou izraelsko-americké vztahy.

„Oba politici se při posledních rozhovorech snažili ukázat, že žádná krize mezi Izraelem a Spojenými státy nebyla. Barack Obama jasně řekl, že pouto mezi oběma státy je nerozborné a že USA nebudou nutit Izrael udělat nic, co by podkopávalo jeho bezpečnost,“ uvedl na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích schůzky prezidenta USA s izraelským premiérem informoval na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Co se týče pohledu Izraele na americkou výzvu obnovit přímé rozhovory s Palestinci, zpravodaj upozornil, že Izrael už od doby, kdy se Netanjahu stal premiérem, postupně dospěl k tomu, že je potřeba s Palestinci jednat přímými rozhovory. Nyní se Obama i Netanjahu shodli v tom, že rozhovory je potřeba zahájit co nejdříve.

„A Spojené státy dávají najevo, že by se jim líbil už termín konec léta. Protože na konci září vyprší desetiměsíční izraelské moratorium na částečné omezení výstavby židovských osad na západním břehu Jordánu. Nyní se čekalo, že Obama Izraelce požádá, aby moratorium prodloužili. Zdá se však, že se tak během rozhovorů ale nestalo,“ přiblížil Pohanka.

Podle něj americký prezident chce, aby se rozběhly přímé mírové rozhovory, než moratorium skončí. „A jak řekl, nepřeje si, aby potom obě strany používaly kroky protistrany jako argument či výmluvu, proč rozhovory ukončit,“ dodal.

Palestinci přímé rozhovory zatím odmítají

Palestinci ale na přímé mírové rozhovory nechtějí přistoupit dokud Izrael na okupovaných územích pokračuje ve výstavbě židovských osad. Nyní očekávají smířlivá gesta ze strany Izraele.

„Podle některých mluvčích musí Izrael zastavit nejdříve výstavbu osad. A nemůže přitom zároveň jednat. Protože Palestinci chtějí, aby se v nepřímých rozhovorech, které teď probíhají, zásadním způsobem pokročilo ve věci hranic mezi budoucím palestinským státem a Izraelem. A v tom je vlastně další výstavba židovských osad v rozporu,“ vysvětlil zpravodaj.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme