Londýn si připomíná páté výročí teroristických útoků

Londýn si dnes připomíná páté výročí teroristického útoku, při kterém po čtyřech pumových útocích v metru a na horní plošině patrového autobusu zahynulo celkem 52 osob a také čtyři sebevražední atentátníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské metro

Londýnské metro | Foto: London Underground

K útokům došlo v den, kdy ve skotském Gleneagles začínal summit průmyslově nejvyspělejších zemí světa. Pachatelé - šlo o muslimy britského původu - svým činem protestovali proti vojenské invazi do Iráku a přítomnosti cizích vojsk v Afghánistánu.

Bezprostřední reakce britské vlády po útocích byla poměrně rychlá a přinesla řadu zpřísněných bezpečnostních opatření. Ta se, jak na Rádiu Česko uvedl spolupracovník v Británii Ivan Kytka, časem zmírnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pátém výročí teroristického útoku v Londýně jsme na Rádiu Česko hovořili s britským spolupracovníkem Ivanem Kytkou.

„I když je pravda, že dnešní ranní Timesy informují čtenáře o tom, že v posledních dnech byla v Británii znovu zvýšena v souvislosti s tím, že tajná služba sleduje dvě velice aktivní buňky radikálních muslimů,“ uvedl.

Je to však podle něj zpráva spíše ojedinělá. Připomněl zároveň, že některá z těch opatření, která chystala labouristická vláda - například zavedení zvláštních bezpečnostních zařízení na frekventovaných vstupech do metra nebo železničních stanic - se neuskutečnila. A další jsou používána velice ojediněle.

Úsporná opatření se dotknou i boje proti terorismu

Boje proti terorismu se pravděpodobně dotknou i razantní úsporná opatření, které chystá nová britská koaliční vláda. Britská ministerstva mají škrtnout v příštích čtyřech letech snížit své rozpočty o dvacet pět - a podle některých úvah dokonce o čtyřicet – procent.

„Podle informací londýnského Scotland Yardu se škrty budou týkat i boje proti terorismu a činnosti policejních sil. Škrty mají být poměrně radikální. Hovoří se o desítkách milionů liber a představitel Scotland Yardu už varoval, že to může přinést velké ochromení činnosti a sledovaní podezřelých teroristických buněk,“ dodal Kytka.

Kromě 52 obětí na životech bylo při pumových útocích 7. července 2005 vážně zraněno několik set lidí. Podle Kytky se pozůstalí těžko vyrovnávali nejen se ztrátou, ale také s tím, že nebyla ustavena žádná nezávislá vyšetřovací komise, která by zkoumala domnělé či skutečné zpravodajské služby MI5.

„Ta některé pachatele měla ve svém hledáčku a nepodnikla žádné kroky, aby akci 7. července 2005 zabránila,“ uvedl z Londýna Ivan Kytka.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme