Firma ABL Matěje Bárty se chce dál ucházet o státní zakázky

Bezpečnostní agentura ABL dnes zveřejnila svou vlastnickou strukturu. V ní už nefiguruje její zakladatel, představitel Věcí veřejných a budoucí ministr dopravy Vít Bárta. Svůj podíl prodal bratrovi Matějovi. Ten je teď spolu se svou manželkou jediným vlastníkem firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Bárta - generální ředitel společnosti ABL

Matěj Bárta - generální ředitel společnosti ABL | Foto: Tomáš Adamec

Generální ředitel společnosti ABL Matěj Bárta jasně řekl, že jeho agentura se nezúčastní dvoumiliardového tendru na dodání elektronických náramků pro lidi odsouzené k domácímu vězení, který vyhlásilo ministerstvo spravedlnosti.

V minulých dnech se objevily nejasnosti, protože jeho bratr z Věcí veřejných Vít Bárta vylučoval, že by se ABL do tohoto výběrového řízení přihlásila a naopak Matěj Bárta v tom střet zájmů neviděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Matěj Bárta vysvětluje zájem o některé státní zakázky

Matěj Bárta ale na dnešní tiskové konferenci současně řekl, že se firma ABL i nadále chce ucházet o státní zakázky ve všech resortech, kromě těch, které budou řídit ministři z Věcí veřejných, což by měl být resort vnitra, dopravy, školství a místního rozvoje. Zdůraznil také, že ABL nikdy nebyla, není a nebude sponzorem VV. Podpora strany údajně byla soukromou aktivitou jeho bratra.

Matěj Bárta zatím odmítá říct, jakým způsobem bude nákup padesátiprocentního podílu ve společnosti od svého bratra financovat a také to, kolik za akcie zaplatí.

Bárta udělal vše co mohl, spekulace ale nezastaví

„Z mého pohledu pan Bárta udělal v podstatě vše co v této situaci mohl a měl. Spekulace tím ale nezastaví. Ta vazba na jeho bývalou firmu tady vždycky bude, ale bude úplně jednoznačná a v případě jakéhokoli zvýhodnění této firmy se to výrazně obrátí proti němu,“ řekl v Ozvěnách dne David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International, v Ozvěnách dne.

Vít Bárta se zavazuje, že nebude ve vládě hlasovat, pokud by byl na pořadu zájem společnosti ABL o nějakou státní zakázku. I když podle Ondráčky se jen zdržet hlasování nestačí, podstatné podle něj je, že firma v případě, že by se hlásila o jakoukoli veřejnou zakázku bude pod výrazným drobnohledem.

„Věc kolem ABL se trošku démonizuje. Ve vznikající vládě jsou podle něj mnohem skrytější vazby, po kterých by se mělo jít,“ uvedl.

„Ptal bych se, kolik lidí dokázal umístit do vlády ČEZ ze své dozorčí rady. Nebo například jak je možné, že člověk, který byl designován na pozici ministra průmyslu se najednou octl na ministerstvu životního prostředí,“ řekl David Ondráčka, ředitel české kanceláře protikorupční organizace Transparency International.

Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme