Cestování po zemích: Španělsko

5. červenec 2010

Španělsko je oblíbenou destinací našich turistů. Na rozdíl od Chorvatska tam Češi většinou létají, ale i přesto by se jim mohly hodit naše motoristické rady, protože velmi často si tam auto půjčí, aby si prohlédli krásy všech španělských ostrovů.

Španělská pravidla silničního provozu jsou velmi podobná našim. Stejně jako u nás i ve Španělsku začal v roce 2006 platit bodový systém, který omezuje pravomoc policistů v udílení pokut. Je to totiž přesně dáno zákonem, takže nemá smysl smlouvat.

Pokuty se ve Španělsku nikdy neplatí na místě. Policie, respektive Guardia Civil v blízkosti dálnic nebo silnic, vás zastaví a informuje o tom, jaký přestupek jste udělali. Vyžádá si váš řidičský průkaz a vyplní formulář, který vám následně dá podepsat. Pokud ho nepodepíšete, nic to na věci nemění, protože podle evropských dohod vám pokuta stejně přijde domů. Nemá cenu protestovat nebo se snažit usmlouvat nižší cenu pokuty, protože často vám policie ani její výši neřekne. Dokonce ani samotní příslušníci někdy nevědí, jaká pokuta vám vlastně hrozí, protože to není v jejich kompetenci,“ upozorňuje naše madridská spolupracovnice Lubica Zlochová.

Podobně jako u nás jsou nejvyšší pokuty za alkohol v krvi a překročení rychlosti - to vás může stát až 300 eur a zákaz řízení na španělském území. Pokud zaplatíte pokutu co nejdřív, může vám být až o polovinu snížena. Dokonce prý nemusíte ani žádnou dostat, samozřejmě pouze v případě drobného přestupku.

Jestliže policie vidí, že jste turista a nerozumíte jim, nechají vás pokračovat. Není to jev neobvyklý, stalo se to už několika mým známým. Rozhodně však nedoporučuji aroganci a zvýšený tón při jednání s civilními příslušníky, protože to situaci jen zhorší.“

Rychlostní limity jsou zhruba stejné jako u nás - padesátka v obci, devadesátka mimo ní a na dálnici 120 kilometrů v hodině. Na silnici pro motorová vozidla je to stovka. Zajímavé je pravidlo, podle kterého mohou řidiči aut a motocyklů překročit tyto rychlosti až o 20 kilometrů, pokud předjíždějí pomalá vozidla mimo obec na silnicích s jedním pruhem v každém směru. Jednoduše, aby předjíždění bylo rychlejší. Ke Španělsku patří také Baleárské a Kanárské ostrovy, kde je půjčování aut ve velké oblibě.

Kanárské ostrovy jsou v tomto ohledu levnější než Baleárské, ale i tady najdete nízkonákladové půjčovny s konkurenčními cenami - takzvané Low Cost. Například na Malorce hledejte raději menší a místní půjčovny aut,“ uzavírá Lubica Zlochová.

Ceny pohonných hmot stouply i ve Španělsku, kde litr nafty stojí od 1,06 eura výš a litr Naturalu 95 pořídíte od 1,13 eura. Ve Španělsku se parkuje prakticky všude s poplatkem.

A jedna vlastní zkušenost: Španělé většinou nikam nespěchají, tak to zkuste na jejich silnicích i vy.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: evk
Spustit audio