Do penze až v sedmdesáti, doporučuje Brusel

Do důchodu bychom měli chodit až v sedmdesáti letech. Takovou hranici pro odchod do penze si představuje Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Brusel vydal doporučení ohledně udržitelnosti penzijních systémů v Unii. Tvrdí, že Evropané pracují méně než Američané nebo Japonci, přestože se dožívají zhruba stejného věku. V roce 2060 by se proto věk odchodu do důchodu měl posunout až na 70 let.

Buď budeme déle pracovat nebo na nás místo důchodu čeká jen almužna. Na tohle nebezpečí upozorňuje Komise. Podle ní budou v roce 2060 na jednoho důchodce připadat jen dva pracující, v Evropě totiž klesá porodnost a lidský život se zároveň prodlužuje. Financovat důchody tak bude stále těžší.

Proto bychom podle Bruselu měli do důchodu odcházet později, abychom v penzi nestrávili víc než třetinu svého života. Komise si je podle svých slov vědoma, že tenhle návrh rozhodně není populární. Pro členské země Unie má jen doporučující charakter.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme