VV chtějí na volbu ombudsmana víc času. Volit se má v pátek

Volba ombudsmana se může zkomplikovat. Věci veřejné chtějí na výběr víc času. O post po zesnulém Otakaru Motejlovi se ucházejí jeho bývalá zástupkyně Anna Šabatová, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, bývalá poslankyně ODS Eva Dundáčková a aktivista John Bok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna Kočí za Věci veřejné ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010

Kristýna Kočí za Věci veřejné ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010 | Foto: Khalil Baalbaki

Věci veřejné poukazují mimo jiné na problematickou kandidaturu Ivy Brožové, které by ještě běželo funkční období soudkyně. Brožová přitom říká, že by se taláru vzdala.

Jak ale dodává předsedkyně poslaneckého klubu Věcí Veřejných Kristýna Kočí, pro stranu je to komplikace:

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Kočí vysvětluje postoj Věcí veřejných k volbě ombudsmana

„My jsme pro to, aby bylo více času, abychom se mohli kompetentně rozhodnout. A dokonce jsme i pro to, zda by neměli být noví kandidáti, pakliže paní Brožová nesplňuje formální požadavky. Takže my říkáme: dejte nám času víc, abychom opravdu poznali kandidáty, ať se nám přijdou představit na náš poslanecký klub, protože je to opravdu významná funkce a my si uvědomujeme význam našeho rozhodnutí,“ uvedla Kočí.

Evu Brožovou vyzval spolek Šalamoun, aby na kandidaturu na ombudsmana rezignovala, právě kvůli střetu s funkci soudkyně.

Sociální demokracie podporuje na post nového ombudsmana Annu Šabatovou. Po jednání poslaneckého klubu ČSSD to potvrdil jeho předseda Bohuslav Sobotka. Přímo Šabatová se na klub přišla osobně představit. Sociální demokraté vyslechli i další z kandidátek na post veřejné ochránkyně práv Evu Dundáčkovou.

ODS bude, jak řekl předseda její sněmovní frakce Petr Tluchoř, vybírat až před pátečním hlasováním.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme