Rusko a USA si možná vymění zadržené špióny

Rusko-americkou aféru, která připomněla doby studené války, se možná podaří urovnat způsobem, jaký nebyl výjimečný ani tehdy. Tedy tak, že si mocnosti vzájemně vymění několik osob zadržených nebo už odsouzených, a to na základě obvinění, že sbíraly informace pro druhou stranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv

Barack Obama a Dmitrij Medveděv | Foto: Pavel Balíček

Podle moskevského rozhlasu by už ve čtvrtek mohl na západ vyrazit Igor Suťagin, který si odpykává patnáctiletý trest za špionáž pro americkou CIA. Za to by prý Washington mohl propustit ruské špiony, jejichž aktivity Američané dlouho sledovali, než je koncem června zatkli.

Podle publicisty Karla Pacnera je ale třeba brát podobné zprávy s větší rezervou. Zvláště v případě, že jde o informace z Moskvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výměna špiónů mezi Ruskem a USA. Téma pro publicistu Karla Pacnera.

„Zmíněná informace je spíše jakýmsi doufáním. Nehledě na fakt, že by se jednalo o velice nezvyklou výměnu špiónů. Zpravidla se tento akt neděje tak, že jedna strana pustí zvěda zpět a druhá čeká a poté vyšle jakoby protislužbou jimi zadržovaného špióna,“ uvedl Pacner v Ozvěnách dne a dodal:

„Dříve se špióni mezi USA a někdejším Sovětským svazem měnili na Gliwickém mostě, kde byla hranice tehdejšího západního a východního Berlína. Zpravidla vše probíhalo takříkajíc z ruky do ruky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Plánovaná výměna špiónů mezi Ruskem a USA. Téma pro zpravodaje ČRo ve Washingtonu Víta Pohanku.

Naivní Obama

Co se týče zmíněného agenta Suťjagina, není jisté, zda se jednalo o skutečného špióna, což potvrzuje i Pacner.

„Suťjagin je obviňován ze zjišťování informací o jaderném a uranovém programu. Podle něj ale informace získával z veřejně dostupných zdrojů,“ míní Pacner, podle kterého ale není Suťjagin tak těžkým kalibrem, aby za něj USA měli propouštět větší množství ruských špiónů. USA totiž hodlají za Suťagina takzvaně vyměnit více než jednu osobu.

„Je za tím spíš naivní politika Baracka Obamy, který chce uchlácholit Rusy podobnými gesty. To ale na Rusy příliš neplatí. Koneckonců o tom se mohl přesvědčit už letmým pohledem do historie,“ uzavřel Pacner.

K výměně možná dojde ve Vídni


Podle zpravodaje ČRo v USA Víta Pohanky by mělo k plánované výměně dojít ve Vídni, kam má být Suťjagin eskortován z Moskvy. Ve Vídni bude předán do rukou zástupců britské vlády.

Výměnou za Suťjagina má poté opačným směrem putovat až devět nedávno dopadených ruských špiónů, kteří působili na území Spojených stát. Desátý se ukrývá zřejmě někde na Kypru.

Plánované výměně nasvědčuje i fakt, že se dnes sešel ve Washingtonu náměstek ministryně zahraničí pro politické záležitosti William Burns s ruským velvyslance Sergejem Kislyakem.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme