Poplatek za položku na receptu zmizí, dohodli se lídři stran

Lídři a vyjednavači vznikající vládní koalice uzavřeli poslední kapitolu. A to zdravotnictví. Našli kompromis nad změnou regulačních poplatků. Zmizet by měly platby za položku na receptu. Za každý recept pacient zaplatí třicet korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě.

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě. | Zdroj: ČTK

Levné léky, které stojí maximálně několik desítek korun, si ale pacienti budou hradit celé sami. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase to nahradí v systému zdravotnictví výpadek příjmů za zrušené položky na receptu.

„Acylpyriny a paraleny nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a by celkový regulační efekt byl stejný, jako je dnes použití regulačního poplatku za položku na recept,“ řekl Nečas.

V každé kategorii léků ale bude k dispozici jeden bez doplatku. Předseda Věcí veřejných Radek John zmizení poplatku za položku na receptu pokládá za úspěch.

„Proto byla shoda na vyjmutí levných léků a na placení levných léků, což je také opatření, aby se popelnice zase nenaplnily léky, aby nedošlo k plýtvání. Myslíme si, že toto je řešení a zrušení poplatků za položku na receptu, že je odstranění absurdity, která tedy byla,“ podotkl John.

Vznikající vládní koalice se také dohodla na tom, že za den v nemocnici by pacienti měli zaplatit alespoň sto korun. Podle Nečase jsou současné poplatky za pobyt v nemocnici vzhledem k nákladům nereálné. „Bude odlišeno to, zda se jedná o nemocniční zařízení, kde leží na pokoji deset pacientů, od nemocničního zařízení, kde na pokoji jsou třeba jen tři,“ řekl Nečas.

„Takže cena za tyto takzvané hotelové služby bude tímto odstupňována. Ceny budou také zreálněny, protože všichni ví, že za hotelové služby, to znamená za stravu, náklady placené dnes regulačním poplatkem jsou neadekvátní,“ poznamenal Nečas.

Pacienti by také mohli hradit vyšší poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře. Týkat by se to ale mělo jen některých odborností.

Václava Marešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme