Horní Vltava je pro vodáky stále sjízdná

Horní Vltava na Šumavě má stále dost vody. Vodáci tak mohou vyrazit i na nejkrásnější úsek mezi Soumarským mostem a Pěknou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedno ze slepých ramen horního toku Vltavy.

Jedno ze slepých ramen horního toku Vltavy. | Foto: Blanka Černá

Horní Vltava byla od začátku července vodákům příznivě nakloněna. Na výšce hladiny na Soumarském mostě záleží, kolik lodí smí na vodu vyjet. Třeba včera byla Vltava na 62 centimetrech, takže kdo s lodí přijel mohl plout.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sjízdnost horního toku Vltavy se zajímal Ivan Mls

„Pořád to kolísá, když naprší, tak voda rychle stoupne ale tyhle rychlé deště zase rychle odplavou,“ říká Pavlína Krupková z informačního střediska ve Stožci.

Kdo chce ale mít jistotu, že se na řeku dostane i při nižší hladině, musí se předem zaregistrovat na webových stránkách šumavského parku. Pro stav vody od 55 do 61 centimetrů smí na hladinu 108 lodí za den, od 50 do 55 centimetrů jen 81 lodí.

Pokud klesne řeka pod půl metru, mají vodáci, i když se předem zaregistrují, smůlu. Na Vltavu u Soumarského mostu nesmí.

Hladina se tady teď pohybuje na hranici mezi regulovaným a volným splouváním. Jaký režim bude platit se rozhodne každý den v osm ráno, po odečtení stavu měřidla u Soumarské mostu.

Igor Maňour, Ivan Mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme