Údajní ruští špioni stanou před newyorským soudem

Deset údajných ruských špionů dnes vyslechne žalobu před soudem v New Yorku. Podle dostupných informací budou obvinění ze spiknutí a předávání informací cizí mocnosti a většina z nich také z praní špinavých peněz, nikoli ovšem ze špionáže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Time Square v New Yorku

Time Square v New Yorku | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Monobi

V ruských a amerických médiích se spekuluje o jejich možné výměně za západní vyzvědače v ruských věznicích. Podle moskevského rozhlasu by mohl na západ vyrazit Igor Suťagin, který si odpykává patnáctiletý trest za špionáž pro americkou CIA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucího ruské redakce Českého rozhlasu 7 Libor Kukal

Za to by prý Washington mohl propustit ruské špiony, jejichž aktivity Američané dlouho sledovali, než je koncem června zatkli. Americké úřady možnou výměnu nekomentují.

Velkou pozornost vzbudila v téhle souvislosti ve Washingtonu včerejší schůzka náměstka americké ministryně zahraničí pro politické záležitosti Williama Burnse s ruským velvyslancem Sergejem Kysljakovem. Ani jeden z účastníků ale její obsah nijak blíž nevysvětlil.

Právní zástupce jedné z obviněných řekl, že zadržení Rusové by na dnešním stání mohli "jít na dohodu". Přiznali by vinu v trestných činech s nejnižší sazbou a soud by rozhodl o jejich vyhoštění. Údajně je velmi vysoká šance, že celý proces skončí už dnes.

Ruská média se už dokonce ohání seznamem odsouzených amerických a britských špehů, kteří mají být vyměnění. Kromě vědce Igora Suťagina a explukovníka vojenské rozvědky Sergeje Skripala je ve hře i bývalý rozvědčík Alexandr Zaporožskij a agent CIA Alexandr Sypačov.

Podle vedoucího ruské redakce Českého rozhlasu 7 Libora Kukala se vlády obou zemí snaží dokázat, že se jejich vztahy zlepšují a výměna by toho byla nejlepším důkazem.

„Sám Suťjagin nebyl z případné výměny nijak nadšený. Svou vinu nikdy nepřiznal a tím, že by souhlasil s výměnou, by vinu přiznal a ruské úřady na tom trvají,“ řekl Kukal.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme