Problémy Mezinárodní průmyslové banky prý Rusku neuškodí

Ruská Mezinárodní průmyslová banka hlásí problémy. Na počátku týdne totiž podle zjištění agentury Bloomberg nebyla schopna splatit půjčky v celkové výši 453 milionů dolarů. Experti přitom nevylučují, že brzy odmítne splatit i další své dluhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Mezinárodní průmyslová banka je tak od roku 1999 první ruskou bankou, která se dostala do podobné situace.

„Mezinárodní průmyslová banka ale není běžná banka, která pracuje s drobnými vkladateli a poskytuje úvěry. Je to jedna z mnohých bank v Rusku, která slouží k financování jednoho konkrétního podniku nebo skupiny podniků. V tomto případě jde o podniky Sergeje Pugačeva, což je člen ruského parlamentu. Dění kolem banky je trošku zpolitizované. Banka ale nesplatila miliardovou půjčku od centrální banky a je docela možné, že zbankrotuje a ztratí licenci,“ popsal situaci analytik investiční banky Otkritie Tibor Bokor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik investiční banky Otkritie Tibor Bokor mluvil o problémech Mezinárodní průmyslové banky

Nicméně nemělo by se jednat o trend v ruském bankovnictví.

„Situace je specifická a nezobrazuje dění v bankovním sektoru jako takovém. Ale není vyloučeno, že několik podobných bankrotů ještě uvidíme,“ pokračoval Bokor.

Bankrot může být prospěšný

Podle názoru některých expertů, například Jeroma Bootha z Ashmore Investment Management, je v Rusku stále moc bank a krach některých by byl přínosný.

„V Rusku je přes tisíc bank, což je příliš mnoho. Největších pět bank přitom kontroluje padesát procent všech aktiv. Investice do malých bank, které nepatří do top 30, je silně riziková a je závislá od toho, kterou skupinu tahle banka financuje,“ vysvětlil analytik.

Problémy Mezinárodní průmyslové banky podle jeho mínění výrazně neovlivní zájem a důvěru investorů:

„Akcie, které se obchodují na burze, určitě na tuhle zprávu nezareagují. Zajímavý bude pohled na dluhopisy některých bank. Tam může reakce přijít, protože je možné, že jejich držitelé o své peníze přijdou."

Podle něho by nemělo dojít v důsledku problémů Mezinárodní průmyslové banky ani k poklesu důvěry na ruském mezibankovním trhu, ani ke změně nálady co se týče akcií ruských bank.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme