Celý den a noc dokázal letět letoun na sluneční pohon

Experimentální letadlo na sluneční pohon Solar Impulse úspěšně přistálo po šestadvaceti hodinách letu. Stroj dokázal celou noc létat na solární baterie, které se přes den nabily. Poprvé v historii dokázalo letadlo letět na solární pohon den a noc bez jakéhokoli paliva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Experimentální letadlo na slunečný pohon Solar Impulse

Experimentální letadlo na slunečný pohon Solar Impulse | Zdroj: ČTK

"Když vyšlo slunce, byl to okamžik, který ukázal, že mise byla úspěšná. Dokázali jsme to," řekl krátce po přistání na letišti v Payerne švýcarský letecký průkopník Bertrand Piccard. Podle něj je stroj schopen nepřetržitého letu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti letadel na slunečný pohon jsme v Ozvěnách dne hovořili s Petrem Kolmanem z časopisu Letectví a kosmonautika.

Úspěšný let experimentálního letadla, které pilotoval André Boschberg, má lidem ukázat možnosti obnovitelných zdrojů energie.

„Dnes je vyjímečný den, na který jsme čekali sedm let. Je to milník pro náš projekt. Všichni jsme velmi vzrušeni. Já určitě,“ hlásil z kokpitu letounu pilot .

Letadlo Solar Impulse má rozpětí jako velký Airbus 340 s kapacitou čtyři sta cestujících, ale váží jen o něco víc než tunu a půl - jako střední auto. Na křídlech má 12.000 fotovoltaických článků. Zatím ale unese jen pilota.

S upravenou verzí letadla by chtěl Piccard v pěti etapách obletět svět a to už v roce 2013.


Průlom v oblasti letectví

„Je to veliký průlom v oblasti letectví. Protože po více než sto letech motorového létání se podařil takovýto kousek – letět na úplně jiný pohon,“ uvedl v Ozvěnách dne Petr Kolman z časopisu Letectví a kosmonautika.

Aby Bertrand Piccard mohl uskutečnit svou vizi obletět zeměkouli, musí podle něj následovat ještě řada pokusů. „Věřím, že se podaří obletět zem, ale myslím, že nejprve budou následovat nějaké kratší dlouhé přelety, uvedl.

Letadlo Solar Impuls je podle něj unikátní nejen napájením ze sluneční energie, ale také tím, že při jeho konstrukci byly použity nové materiály. „Ty jsou velice lehké a proto při jeho obrovském rozpětí váží více než střední automobil. To by ještě před nedávnem letecký průmysl nedokázal vyrobit,“ dodal Petr Kolman z časopisu Letectví a kosmonautika.

Jaromír Marek, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme