Američané si s Rusy zřejmě vymění své špiony

Poprvé od dob studené války se s největší pravděpodobností uskuteční velká výměna zatčených špionů mezi Spojenými státy a Ruskem. Čím dál častěji o tom spekulují ruské agentury i americká média. Vyměněno zpět do Ruska by mělo být deset špionů, zatčených na konci června v New Yorku a dalších místech USA. Američané by na oplátku měli dostat Igora Suťagina, ruského vědce, který si v Rusku odpykával patnáctiletý trest za špionáž pro Spojené státy. Svědčí pro to i to, že byl převezen do Vídně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igora Suťagin, ruský vědec, který si v Rusku odpykával patnáctiletý trest za špionáž pro Spojené státy

Igora Suťagin, ruský vědec, který si v Rusku odpykával patnáctiletý trest za špionáž pro Spojené státy | Zdroj: ČTK

„Zdá se, že je již jisté, že obě strany uzavřely dohodu o výměně špionů, i když to ani jedna z nich raději nekomentuje. Celá věc je obestřena značným tajemstvím a nechutí o tom mluvit,“ říká publicista, odborník na ruské záležitosti, Jefim Fištejn a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné výměně špionů mezi Ruskem a USA mluvili na Radiožurnálu publicista Jefim Fištejn a zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka

„Momentálně je jasné, že nukleární fyzik Igor Suťagin je ve Vídni, zřejmě pod jakousi patronací důstojníků britské rozvědky a poputuje dále do Spojených států. Ovšem je třeba zdůraznit, že přiznání viny podepsal pod silným tlakem až nyní a jak sám říká, domníval se přitom, že je to jediná šance dostat se na svobodu. Po podepsání viny by se měla objevit prezidentská milost, na internetových stránkách ruského prezidenta se ovšem žádné prohlášení zatím neobjevilo.“

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

Podle jednoho z ruských zpravodajských serverů by jaderného vědce Suťagina mohla Moskva vyměnit za Annu Chapmanovou, ze skupiny deseti ruských špionů, které nedávno zadrželi Američané.

„Myslím si, že jde o řízený únik informací a já bych se na to spoléhal. Nicméně bych nevsadil zlámanou grešli za jméno ruských špionů, kteří budou vyměněni. Dá se čekat, že vyměněných bude víc, asi přesně deset za deset,“ uvádí Jefim Fištejn.

Ruské ani americké úřady nechtějí případnou výměnu špionů potvrdit. Přesto se mluví o náznacích, že se k ní schyluje.

„Pro výměnu špionů mluví například to, že byli všichni ruští špioni, obvinění v USA, shromážděni v New Yorku. Dva byli přivezeni z Bostonu, další tři z Arlingtonu ve Virginii, což je blízko Washingtonu,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka.

„Podle všeho bude nakonec obvinění mírnější, než se čekalo. Podle dokumentů, které byly zveřejněny, bude všech jedenáct údajných špionů, tedy včetně toho, který uprchl na Kypr, obviněno ze spiknutí za účelem jednat jako špioni cizí vlády. Devět z nich má být obviněno ještě z praní špinavých peněz, což je o něco vážnější,“ říká Pohanka a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O špionážní výměně mluvil ve Stalo se dnes spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojených státech Dušan Neumann

„V obvinění ale není výslovná zmínka o špionáži, to je vykládáno jako určitá známka toho, že americké úřady nechtějí postupovat tak tvrdě, jak by v takovém případě postupovat mohly. Je to další náznak toho, že to chtějí rychle sprovodit ze světa.“

„Na plánované výměně je zajímavé, že na obou stranách budou ruští občané. Děje se tak poprvé,“ upozorňuje spolupracovník Českého rozhlasu v USA Dušan Neumann.

„Zatím se zdá, že iniciativa k výměně špionů vzešla od Rusů, kteří nechtějí, aby byli jejich špioni, zadržení koncem června, podrobeni velmi důkladnému americkému výslechu, protože by mohli prozradit něco, co ještě neprozradili,“ domnívá se Neumann.

Veronika Sedláčková, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme