V Jeruzalémě demonstrovaly tisíce lidí za propuštění Šalita

Jeruzalém ochromila včera večer demonstrace za propuštění seržanta Gilada Šalita z palestinského zajetí. Na patnáct tisíc Izraelců podpořilo protestní pochod rodičů zadržovaného vojáka, kteří po dvanácti dnech dorazili do Jeruzaléma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V tomto stanu tráví Šalitovi druhý týden

V tomto stanu tráví Šalitovi druhý týden | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Propuštění třiadvacetiletého vojáka, kterého drží už pátý rok ozbrojené skupiny v Gaze a za jeho vydání požadují svobodu pro stovky palestinských vězňů a zajatců držených Izraelem, se zatím žádné izraelské vládě nepodařilo dosáhnout. I proto, že tato výměna s Palestinci má v Izraeli i řadu odpůrců.

„Nikdo z demonstrantů explicitně neřekne, aby vláda propustila stovky palestinských teroristů, kteří mají na svědomí stovky lidí. Ale z jejich požadavků to vyplývá. Chtějí po vládě, aby něco udělala, tedy aby přistoupila na nějaké požadavky a kývla na výměnu, na jejímž konci by byl Šalit propuštěn. Tuto výměnu se ale nepodařilo dojednat ani předchozí vládě,“ popsal situaci zpravodaj Českého rozhlasu v Jeruzalémě Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Břetislav Tureček mluvil o demonstraci za propuštění Gilada Šalita

Dvanáctidenní pochod rodiny vojáka Šalita už podpořilo na 200 tisíc lidí. Počty lidí, ale i mediální odezva, jakou pochod vzbudil, vytváří silný tlak na premiéra Benjamina Netanjahua, který je nyní ve Spojených státech. Rodičům zadržovaného vojáka však slíbil po návratu do země schůzku.

Schůzka nejspíš nic nevyřeší

„Od schůzky nejde nic očekávat. Takové sliboval a dělal i předchozí premiér Olmert. Setkávají se s nimi i mnozí další politici. Šalitovi rodiče se nedávno setkali i s vládním vyjednavačem a z té schůzky také nic nevzešlo. Politici se snaží slíbit, že udělají vše, co je v jejich silách a zároveň říkají, že situace je složitá, ale národ a vláda na Šalita nezapomíná. Šalitův tábor ale říká, že tohle vše je marné a v praxi k ničemu,“ pokračoval Tureček.

Premiér už slíbil propuštění tisíce palestinských vězňů, což je podmínka Hamasu k propuštění Gilada Šalita. Dohoda s Hamasem ale ještě není hotová. Hnutí navíc odmítá jakýkoliv kontakt se zajatým vojákem. O jeho zdravotním stavu tak panují jisté pochybnosti, spekuluje se i o tom, zda je vůbec ještě naživu.

„O tom, v jakém je stavu, se neví. Ale ví se, že je naživu. Loni byl vyfotografován s čerstvými palestinskými novinami. Byly předány nějaké dopisy. Dokonce za ním prý byli i zahraniční lékaři. Tuhle informaci však nikdy nikdo nepotvrdil. Hamás také odmítá k zajatci pustit zástupce červeného kříže. Obecně se předpokládá, že Hamás má zájem na výměně, tedy na propuštění tisíce zajatců, kteří byli odsouzeni či uneseni Izraelem. Musí tak vrátit Šalita v co nejlepším stavu. Jeho dobré zdraví tak i v zájmu Palestinců,“ dodal zpravodaj.

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme