Průmyslová výroba v Česku zrychlila v květnu růst

V České republice v květnu zrychlila průmyslová výroba růst na téměř sedmnáct procent, což je v porovnání s dubnem o šest procent více. Podle Českého statistického úřadu se hodnota nových zakázek meziročně zvýšila o více než sedmadvacet procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Fabia RS II

Škoda Fabia RS II | Foto: Škoda Auto

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a výroba kovů.

„Čísla jsou opravdu pozitivní. Nejlepší z nich je vývoj nových zakázek, který dosahuje téměř třiceti procent,“ uvedl k datům statistického úřadu analytik svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Český průmysl nejvíce táhne automobilový sektor, který zatím roste. Ale ve světě už jsou patrné známky jeho zpomalení. V červnu oslabil prodej aut v Německu, ve Francii, v USA i v Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Matyáš a Oldřich Körner analyzovali na Rádiu Česko vývoj českého průmyslu a stavebnictví

„Taková změna by měla vážný dopad, protože automobilový průmysl je opravdu hlavním tahounem oživení, a to zejména díky vnější poptávce ze zahraničí. Tyto spekulace nám přidělávají vrásky na čele a máme z nich trochu obavy. Na druhé straně si myslíme, že nedojde k nějakému totálnímu zvratu do takových propadů, jaké jsme zažili minulý rok. Jde jen o to, zda bude růst přímočarý nebo bude mít určitá přerušení,“ myslí si Körner.

Stále více analytiků však spekuluje o zpomalení či zastavení celé globální ekonomiky ve druhé půlce roku.

„Spekulace jsou na místě. Současný trend stojí na tom, že loňská základna byla nízko. Propady minulý rok byly obrovské. Srovnání tak vykazuje poměrně dobrá čísla. Ve druhé polovině roku se dostaneme do období, kdy ani loni nebyly propady tak velké a srovnávání růstu nebude vykazovat takové plusy. Zároveň musíme vzít v úvahu, že se vyčerpají veškeré masivní veřejné intervence ze strany vlád, které naopak začnou šetřit. To se pak projeví na poptávce,“ varuje analytik.

Matyáš: Ve stavebnictví nastane obrat až v roce 2012

„Dalším otazníkem je již zmíněná Čína, která zatím robustně roste. Ale i tam můžeme očekávat, že může dojít ke zmírnění tempa, což by se samozřejmě projevilo ve zmírnění oživení trhu,“ dodal Körner.

Mnohem skeptičtější je vůči číslům Českého statistického úřadu prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Přitom podle úřadu stavebnictví hlásí meziroční růst o půl procenta a meziměsíčně rostlo o 7,2 procenta.

Stavba trolejbusové smyčky Orionka v Praze | Foto: Tomáš Adamec

„Po zimě sice začala stavební sezona, ale není důvod k optimismu. Stavební produkce podle našich čísel propadá meziročně více než o čtrnáct procent. I vývoj zakázky se podle našich čísel nelepší. Stranou pozornosti zůstaly projekty dopravní infrastruktury,“ uvedl Matyáš.

Stavaři se podle něho obávají negativního dopadu plánovaných úspor nové vlády.

„Obáváme se, aby úsporná opatření nebyla mířena špatným směrem. Očekáváme, že se vláda bude držet osvědčených cest ven z krize, tedy proinvestiční politiky. Doufáme, že to nebude o dramatických restrikcích zejména v oblasti dopravní infrastruktury, protože tam je dominantní veřejná zakázka. Situace zatím dobrá není a příprava rozpočtu na příští rok nás moc optimismem nenaplňuje,“ pokračoval prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Investiční politika vlády je podle něho pro stavebnictví závažnější, než například zhoršení stavu globální ekonomiky, který se týká více průmyslové výroby.

„Stavebnictví se totiž opírá především o domácí poptávku. Jak jsem říkal, máme obavy o vývoj veřejné zakázky. V projektových kancelářích mají více než rok téměř prázdniny, protože nic nového se neprojektuje. Velice špatná situace je i u výrobců stavebního materiálu, kde propady představují kolem třiceti procent,“ popsal situaci.

Ani pro příští měsíce nevidí Matyáš výrazně příznivější vývoj pro oblast stavebnictví:

„Předpovídáme pro letošní rok meziročně desetiprocentní propad stavební výroby. Stavebnictví se z poklesů určitě neotřese, bod obratu uvidíme možná až někdy kolem roku 2012.“

Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme