Šéf odborů odmítá navrhované změny v zákoníku práce

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil se ohradil proti chystaným změnám v zákoníku práce a také proti důchodové reformě. Vadí mu rozšiřování neplnohodnotných pracovních poměrů, které podle odborů nevytvoří potřebná pracovní místa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS | Foto: Tomáš Adamec

Odmítá také rušení zaměstnaneckých benefitů, například stravenek nebo režijních jízdenek. Nesouhlasí ani s takzvaným dvoupilířovým systémem důchodové reformy, který je založen na povinných odvodech na důchodové pojištění a na povinném ukládání peněz do fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil

„Podle analýz z ministerstva financí vychází, že skoro dvě třetiny lidí do čtyřiceti let jsou zatíženy hypotékami a půjčkami a my se domníváme, že tito lidé nebudou schopni povinné odvody platit,“ řekl Zavadil.

„Cokoli povinné bude velmi problematické, pokud by se měl o pět procent snížit odvod do tohoto pojištění, tak to bude znamenat velký propad průběžného fondu a bude to mít dopad na obyčejné lidi, kteří nebudou mít možnost si připlácet jakékoli připojištění k tomu, aby se jejich důchod zlepšil,“ dodal Zavadil.

Současný průběžný fond podle něj stačí na to, aby se zachovala určitá úroveň důchodů a jakýkoli zásah do něj nepovažuje v současné době za rozumný. „Jedná se o další modifikace variant, které jsou potřeba projednat na odborné úrovni a pak je teprve předat politikům,“ myslí si šéf ČMKOS.

50 miliard nestačí

Financování důchodové reformy zvýšením nižší sazby DPH nebude podle Zavadila stačit. „Padesát miliard nebude stačit na to, aby se financoval důchodový systém a je tu ještě rozpočet na rok 2011, který bude s velkým deficitem a na to těch 50 miliard podle našich rozpočtů nebude stačit,“ uvedl Jaroslav Zavadil.

Budoucí premiér Petr Nečas už podle Zavadila přislíbil odborům další jednání, jak bilaterální, tedy pouze vlády a odborů, tak i v rámci tripartity.

Igor Maňour, Martina Mašková, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme