Necelý měsíc po volbách má Slovensko novou vládu

Slovensko má novou vládu. V Bratislavě ji dnes jmenoval prezident Ivan Gašparovič. Ministři hned po jmenování zahájili první schůzi kabinetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKU-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Jozef Mihál (SaS).

Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKU-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Jozef Mihál (SaS). | Zdroj: ČTK

Premiérku Ivetu Radičovou prezident jmenoval ještě včera poté, co dosluhující kabinet Roberta Fica podal demisi. Novou vládu tvoří čtyři pravicové strany.

Cesta k nové vládě trvala necelý měsíc. První šanci sestavit kabinet dostal Robert Fico, nesehnal ale koaličního partnera. Koalici tak sestavila čtveřice stran kolem volebního lídra SDKÚ Ivety Radičové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou slovenskou vládu představil redaktor Slovenského rozhlasu Luboš Kasala

Kromě Slovenské demokratické a křesťanské unie je v koalici ještě liberální Svoboda a solidarita, Křesťanskodemokratické hnutí a maďarsko-slovenská strana Most-Híd.

Nová vláda bude mít v parlamentu poměrně těsnou většinu 79 křesel a bude zřejmě svádět permanentní souboj se silnou opozicí vedenou Robertem Ficem a jeho stranou SMER.

Změna politické kultury

Podle redaktora Slovenského rozhlasu Luboše Kasaly chce nová vláda řešit ekonomickou situaci země, zaměří se na tvorbu nových pracovních míst, stav korupce a klientelismu. Chce reformovat soudnictví a školství a zaměří se také na odstraňování následků povodní.

V řadě věcí se ovšem koaliční strany neshodují. „I premiérka Radičová přiznala, že se zástupci stran nedokázali dohodnout na kulturně-etických otázkách, vztahu státu a církví, registrovaném partnerství a dekriminalizaci marihuany,“ uvedl Kasala.

Skutečnost, že je v čele státu poprvé v historii žena, bude podle Kasaly znamenat zásadní změnu v politické kultuře. „Fico velmi často útočil na novináře, předpokládám, že Radičová bude používat jiný slovník. Na rozdíl od mnohých mužů bere spoustu věcí s nadhledem a humorem,“ dodal redaktor Slovenského rozhlasu.

Igor Maňour, Vojtěch Berger, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme