Čína řeší další skandál s kontaminovaným mlékem

Čínu zasáhl nový skandál s kontaminovaným mlékem. Úřady zabavily celkem 64 tun potravinových výrobků, které obsahovaly nebezpečný melamin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Aféra s toxickým mlékem zasáhla Čínu před dvěma lety v době konání Letních olympijských her, kdy po požití toxického mléka tehdy zemřelo nejméně šest dětí a na 300 tisíc jich pak muselo být hospitalizováno.

Kontaminované sušené mléko a další potravinářské výrobky objevili kontroloři v provinciích Čching-chaj a Kan-su. Hladina melaminu v těchto produktech pětsetkrát přesahovala povolené množství.

Úřady zatím nepotvrdily, zda musel být někdo hospitalizován, pachatelům ale hrozí vysoké tresty. Za podíl na skandálu z roku 2008 byly popraveni dva lidé, další byli odsouzeni k dlouholetému vězení.

Melamin se běžně používá při výrobě plastů, s jeho pomocí ale někteří producenti dětské výživy zvyšovali množství dusíku v mléce a tím maskovali skutečnost, že je v něm méně bílkovin a že je ředěné vodou.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme