Koaliční smlouva je hotová. Chybí jen podpis

Spolupráci na vládní úrovni by měly strany vznikající trojkoalice potvrdit podpisem pod koaliční smlouvu v pondělí. Dohodli se tak lídři a vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Prvním místopředsedou vznikající vlády má být Karel Schwarzenberg. Místopředsedou kabinetu má být i Radek John.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě.

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John po jednáních o společné vládě. | Zdroj: ČTK

Strany budoucí vládní koalice - ODS, TOP 09 a Věci veřejné mají hotovou koaliční smlouvu. Podepsat ji chtějí v pondělí v podvečer. Do té doby ještě musí obsah dokumentu posoudit vnitrostranické orgány koaličních partnerů.

Za ODS výkonná rada, za TOP 09 výkonný výbor a Věci veřejné daly dokument k posouzení ve vnitrostranickém referendu. Internetový server ale měl technické problémy, proto referendum bude pokračovat do pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěrečné jednání lídrů o koaliční smlouvě sledovala reportérka Václava Vařeková

Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase pak nebude podpisu smlouvy nic bránit:

„Poté, co proběhne korektura textu a schvalovací procesy ve třech stranách, očekáváme její podpis v pondělí v 18:00," uvedl Nečas.

Věří v úspěch

Miroslav Kalousek (TOP 09) věří, že koaliční smlouva umožní prosadit slibované změny: "Bude-li potvrzena, a já nepochybuji, že ano, přestane platit, že jednotliví ministři prosazují program té či oné strany, ale budeme společně prosazovat společný program."

Kristýna Kočí (VV) zas předpověděla úspěch vnitrostranického referenda: "Véčkaři jsou spokojeni se stavem vyjednávání a já pevně věřím, že i toto hlasování dopadne pozitivně a véčkaři podpoří vznik koalice a náš vstup do ní."

lídři budoucí vládní koalice | Foto: ČTK

Očekává se, že prezident Václav Klaus by mohl vládu jmenovat příští úterý. Budoucí koalice disponuje 118 hlasy z 200členné Poslanecké sněmovny.

Příloha o postech

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále jednání o koaliční smlouvě ve Stalo se dnes zhodnotil Politolog brněnské Masarykovy univerzity Vít Hloušek

Prvním místopředsedou vznikající koaliční vlády má být šéf TOP 09 a kandidát na ministra zahraničí Karel Schwarzenberg. Místopředsedou kabinetu bude také předseda Věcí veřejných Radek John, který obsadí i post ministra vnitra. Uvádí se to v příloze k návrhu koaliční smlouvy.

Vláda vedená premiérem Petrem Nečasem bude mít 15 členů - z toho šest zástupců ODS, pět z TOP 09 a čtyři z Věcí veřejných. ODS obsadí mimo jiné křeslo ministra obrany, spravedlnosti a zemědělství, TOP 09 pak ministra financí a zdravotnictví a Věci veřejné dostanou i resort školství a dopravy.

Politolog: Vnitrostranické referendum může být brzdou

Politolog brněnské Masarykovy univerzity Vít Hloušek ve Stalo se dnes, že všechny hlavní sporné body byly vyřešeny a z hlediska formy jde o standardní koaliční smlouvy.

Nedomnívá se, že by se vnitrostranické referendum, která provádějí Věci Veřejné, rozšířilo. „Dokonce si myslím, že i VV z toho potichoučku vycouvají, protože to je velmi nepraktická záležitost právě v takových situacích.“

Hloušek také připomněl, že z hlediska politického systému v Česku mají primární legitimitu ke schvalování vlády poslanci zvolení ve volbách, nikoli potenciálně 1 800 členů nebo příznivců Věcí veřejných.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme