VV mají referendum. Chtějí potvrdit mandát pro koalici

Věci veřejné uspořádají další vnitrostranické referendum. Členové a příznivci partaje tak de facto rozhodují o osudu příští české vlády a na výsledku jejich hlasování závisí vše, na čem se ODS, TOP 09 a vedení Věcích veřejných dosud domluvilo. Kvůli problémům se servery bylo zatím hlasování zastaveno. Pokračovat bude od soboty a skončí v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John, Vít Bárta

Radek John, Vít Bárta | Zdroj: ČTK

Podle vnitrostranických pravidel VV by Radku Johnovi a jeho lidem mohl chybět mandát k naplňování budoucího vládního prohlášení v případě, že základna „véčkařů" program koaličního kabinetu neschválí.

Přehrát

00:00 / 00:00

VV pořádá další vnitrostranické referendum. Téma pro politologa z Masarykovy univerzity v Brně Víta Hlouška.

Podle politologa z Masarykovy university v Brně Víta Hlouška jde o krok neobvyklý, nicméně legitimní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vnitrostranické referendum VV. Téma pro politologa Jana Kubáčka a Viktora Paggia z VV.

„Ve vyspělých demokraciích se čas od času objevují vnitrostranická a konzultativní hlasování. V této fázi jde ale o krok značně nestandardní,“ uvedl Hloušek pro Rádio Česko.

Hloušek: Koalice není ohrožená

Otázkou zůstává, co by pro osu vládní koalice znamenal například fakt, že referendum by neposvětilo VV setrvat v koaličních jednáních, potažmo v koalici jako takové. Politolog Hloušek se ale domnívá, že taková situace nenastane.

„Upřímně si myslím, že se tomu tak nestane. Pokud by ale VV ve zmíněném hlasování neobstály, znamenalo by to pro lidi kolem Radka Johna nemalé komplikace. Jde o to, jak by na případný neúspěch zareagovali. Je třeba si ale uvědomit, že strana dosáhla v rámci koaličních jednání značných ústupků a očekává se, že tento fakt ocení i oněch 18 000 tisíců příznivců strany,“ uvedl Hloušek, podle kterého se do budoucna nedá příliš očekávat, že by se nástroj vnitrostranického referenda stal obvyklým jevem a často používaným prostředkem v rámci VV.

„Zmíněné praktiky připomínají takzvanou rotaci kádrů u německé Strany zelených v 80. letech, kdy vedení strany bylo obměňováno v krátkých časových intervalech. Když se ale strana dostala do vlády, zjistila, že takovýto model nemůže aplikovat a je značně disfunkční. Ve VV patrně element referenda také časem trochu odezní. Zejména pak už zmiňovaná konzultativní verze, což bude znamenat nezávaznost hlasování,“ uzavřel politolog z Masarykovy university v Brně.

Inspirováni Švýcarskem

Podle politologa Jana Kubáčka je ale naopak podobný typ referenda poměrně populární.

„Technická a bezpečnostní složka je poněkud náročnější, ale do budoucna nabízí podobná forma referenda zajímavý trend. Celá řada západoevropských zemí se nakonec právě tímto referendárním typem v kombinaci se zastupitelskou demokracií vydala. Například Švýcarsko. Avizovaný nástroj přitahuje pozornost a poutá občany k rozhodování,“ zmínil Kubáček v Ozvěnách dne a dodal:

„Pro voliče VV představuje právě tato forma důležitý rozhodovací nástroj. Obecně se voliči VV orientují spíše na internet, jakožto médium pro komunikaci s politiky. V rámci zmíněné strany má nástroj vnitrostranického referenda své opodstatnění. Voliči ostatních stran se orientují spíše ve stranických strukturách.“

Páteční itermezzo

Začátek zmiňovaného referenda musel být nakonec odložen na sobotu, konkrétně na desátou hodinu ranní. Průtahy způsobily technické problémy se servery, na kterých mělo referendum proběhnout.

„Narazili jsme na dvojí technické úskalí. Převáděli jsme původní server na zabezpečený server. Programátoři v dobré víře upravili heslo na takzvané bezpečné heslo, které vyžadovalo velké písmeno a čísla. Bohužel nám to oznámili pozdě a 'véčkaři' tak nebyli informovaní a byli zmatení, jelikož server vyžadoval jiné heslo,“ řekl Viktor Paggio, poslanec Věcí veřejných a dodal:

„Druhým problémem byla špatná šablona obrázku. Při výběru ano nebo ne se vždy objevilo ano.“

Podle Paggia je ale problém vyřešený a nic nebrání v jeho sobotním startu.

Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme