Aktivisté odmítají prodlužování dostavby tunelu Blanka

Česká metropole může podle primátora Pavla Béma vypovědět smlouvu firmě Metrostav na stavbu tunelového komplexu Blanka, který má být součástí severozápadní části městského okruhu. Zástupci občanských sdružení však apelují, aby se neprotahovala dostavba celého komplexu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráter po propadu stropu tunelu Blanka v Praze 6

Kráter po propadu stropu tunelu Blanka v Praze 6 | Zdroj: ČTK

V tunelu v noci na úterý málem zmizelo Ministerstvo kultury, protože nadloží se propadlo pod bagristou jen pár metrů od budovy úřadu. Český báňský úřad poté stavbu zastavil. Rada hlavního města Prahy odmítla zprávu Metrostavu o příčinách už třetího propadu tunelu jako nedostatečnou. Primátor Pavel Bém ujišťoval, že si uvědomuje všechny komplikace spojené s případným vypovězením smlouvy.

„Logické je chtít, aby byl tunel dostavěn co nejdříve. Ale bezpečnost stavby a obyvatel Prahy je primární. Nejdřív se tedy musí zajistit, aby stavba byla bezpečná, a pak se musí okamžitě přejít k dokončení této stavby. Ale rozhodně nechceme, aby se stavba prodlužovala,“ řekl v návaznosti na Bémovo vysvětlení Ondřej Mirovský z občanského sdružení Zachraňte Letnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Mirovský mluvil na Rádiu Česko o tunelu Blanka

Stavba tunelu přináší obyvatelům řadu komplikací. Navíc o stavbě tunelu v jejich těsně blízkosti nejsou dobře informováni.

„Největším problémem jsou stávající odstřely, které jsou v určitých momentech velmi intenzivní a obyvatelé si stěžují. Dlouhodobým problémem je doprava, která je velmi omezená. Lidé také nemají dostatek informací o tom, co je čeká, což je jeden z největších nedostatků Metrostavu,“ vyjmenoval potíže Mirovský.

Kvůli propadu podal primátor Bém zase trestní oznámení, to samé chce udělat i ekologické sdružení Arnika.

„Primátor už má v trestních oznámeních praxi, ale víme jak to dopadlo u propadu ve Stromovce. Žádný viník nebyl nalezen. Policie musí prošetřit všechny možnosti, co se mohlo stát nebo zda není špatný projekt. My spíše podpoříme iniciativu Arniky a nebudeme podávat vlastní trestní oznámení,“ sdělil zástupce ze združení Zachraňte Letnou.

Některé sliby magistrátu se splnily

Obyvatelé Letné podali v prosinci loňského roku stížnost na magistrát kvůli ražbě tunelu. Občané žádali okamžité zastavení stavby v nočních hodinách, permanentní instalaci hlukových a seismických čidel v domech nad stavbou, kontinuální sledování a vyhodnocování hlukových hladin a seismických otřesů, snížení mocnosti odstřelů, zajištění nezávislého stavebního specialisty, který by sledoval dodržování seismických, hlukových limitů.

„Ke stížnosti došlo především kvůli nulové informovanosti občanů. Byl ustaven stavební specialista. Ale je to bohužel jenom na úrovni lidí, kteří si stěžují, chybí plošná spolupráce s lidmi z oblasti. Pozitivním je, že v květnu Rada hlavního města Prahy přislíbila uhradit některé škody na majetku, které ražba tunelu způsobí. I když je tam problém s prokázováním souvislosti,“ řekl Mirovský.

Na webu sdružení, jehož je členem, vyšel minulý rok článek, ve kterém jeho autor tvrdí, že obří tunel Blanka svede tranzitní dopravu do metropole a přímo ohrozí zdraví Pražanů a nesplní cíl magistrátu, tedy zbavit přetížené město aut.

„Je třeba si to spojit s celkovou dopravní koncepcí Prahy. Otázkou je, kdy se severozápadní část městského okruhu dokončí. To může být taky dvacet let a mezitím bude tranzitní doprava bude jezdit necelý kilometr od Pražského hradu. Tunel Blanka je konceptem ze 60. let a moderní město je teď úplně jinde. Snaží se, aby auta nejezdila přes nejbližší centrum,“ dodal Mirovský.

Michal Sochor, Lenka Buriánková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme