Izrael sleduje další loď s humanitární pomocí do Gazy

Ve Středozemním moři se možná schyluje k dalšímu dramatu. Z Řecka večer vyjela další loď s humanitární pomocí pro Gazu. A Izrael opět varuje, že nedovolí její doplutí do palestinské enklávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

V květnu podobný spor přerostl v krvavý zásah izraelského námořnictva, kdy Izraelci zastřelili devět tureckých aktivistů z mezinárodní flotily.

Tentokrát situaci komplikuje skutečnost, že náklad posílá libyjská humanitární nadace, kterou vede syn libyjského vůdce Sajf al-Islám Kaddáfí. Libye totiž nemá s Izraelem diplomatické styky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček hovořil v Ranním Radiožurnálu o novém napětí ve Středozemním moři

„Pořád se neví, kam přesně loď pluje, tedy není jisté zda opravdu do Gazy. Řecké úřady oficiálně říkají, že se domluvily s převážně kubánskou posádkou lodi, která pluje pod moldavskou vlajkou, na tom, že loď pluje do Egypta do přístavu al-Aríš na Sinajském poloostrově, který je nedaleko pásma Gazy,“ přiblížil situaci blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Odtud má humanitární náklad vážící 2000 tun dorazit do Gazy.

„Jenže ve stejné chvíli někteří aktivisté, i třeba reportér stanice Al Jazeera, říkají, že kubánský kapitán ve skutečnosti míří z Řecka někam na jih, ale že hodlá dorazit až do Gazy,“ pokračoval Tureček.

Izrael je ve střehu

To je samozřejmě věc, která vyvolává v Izraeli velké pozdvižení. Ministr obrany Ehud Barak už řekl, že se jedná o zbytečnou provokaci.

Loď podle jeho slov může náklad vyložit v izraelském přístavu Ašdod, kde ho Izrael zkontroluje a civilní materiál umožní dovézt do Gazy, tak jako to údajně dělal v minulosti.

„Izraelci jsou nyní ve střehu a hlídají, zda loď opravdu pojede do Egypta, nebo se odkloní a bude se pokoušet prorazit námořní blokádu v oblasti Gazy,“ vysvětlil Tureček.

Vztahy mezi Libií a Izraelem jsou podle jeho slov bizardní záležitost. Z Libye většina Židů odešla po roce 1948, často byli vyhnáni a přišli o majetek.

„V posledních letech několikrát zaznělo ze strany libyjského vedení ze strany Sajf al-Isláma Kaddáfího, že se tito lidé mohou vrátit. Libyjci dokonce říkali, že tito Židé mohou být za vyhnání odškodněni. Vše to ale zůstalo v rovině úvah,“ dodal blízkovýchodní zpravodaj.

Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme