Do Mexického zálivu vytékají další miliony litrů ropy

Společnost BP pracuje intenzivně na zastavení ropy vytékající do Mexického zálivu. Její zaměstnanci vyměňují závěr na poškozeném vrtu. Odstranili ten původní, a proto dočasně tryská ropa do moře zcela nekontrolovaně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moře znečištěné únikem ropy v Mexickém zálivu

Moře znečištěné únikem ropy v Mexickém zálivu | Zdroj: ČTK

Nový závěr má zachytit veškerou unikající ropu. Ale nějakou dobu potrvá, než ho dálkově řízené ponorky v hloubce kilometr a půl na poškozený vrt nainstalují.

Společnost BP dostala od americké vlády k tomuto kroku požehnání, i když to znamená, že se dočasně množství ropy vytékající do Mexického zálivu podstatně zvýší.

Výměna závěru by měla být hotová do zítřejšího večera nebo úterního rána. Odborníci ale dál upozorňují, že je operace v takové hloubce bezprecedentní a neexistují žádné záruky, že nenastanou komplikace.

Firma BP nyní jedná o prodeji části svého majetku se společností Apache. Má se jednat mimo jiné o převodu podílu BP v ropném poli Prudhoe Bay na Aljašce. Celá transakce má britské společnosti přinést asi 12 miliard liber, které potřebuje k pokrytí nákladů spojených s ropnou havárií v Mexickém zálivu.

Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme