Čínští Ujguři se ve vlastní zemi považují za druhořadé občany

Mimořádná bezpečnostní opatření v čínském Sin-ťiangu mají negativní vliv na obchod i turismus. Ujguři si zároveň stěžují, že je Číňané nechtějí zaměstnávat. Nevraživost mezi oběma etniky tak zůstává, přestože se první výročí etnických střetů, při kterých zahynulo téměř dvě stě lidí, obešlo bez vážnějších incidentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ujgurové se bojí na veřejnosti cokoli říci

Ujgurové se bojí na veřejnosti cokoli říci | Foto: Robert Mikoláš

Restaurace, vedle obchod s potravinami, stánek s opékaným masem, naproti holičství. V typické uličce v muslimské čtvrti Urumči panuje od rána čilý ruch. Většinou se tu však pohybují jen lidé, kteří tu bydlí, zákazníků je minimum.

„Je to doslova mizérie. Po loňských událostech šly tržby rychle dolů a dnes přežívám jen díky mým sousedům, nechce se mi o tom ani mluvit,“ říká asi 50letý majitel holičství. Právě dostříhal svého švagra, který je dnes jeho jediným a prý zřejmě i posledním zájemcem o služby kdysi vyhlášeného salonu.

Yüsüp, 43letý majitel restaurací, zase musel od loňského července uzavřít tři z pěti podniků. Podobné nářky slyším napříč Urumči. Jak dodává Yüsüp, těch pár lidí co přijde, navíc pečlivě natáčí všudypřítomné kamery.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše ze Sin-ťiangu pro Radiožurnál.mp3

Nedostatek návštěvníků se negativně projevuje i v turistickém ruchu.

„Na opravu této památky, tedy starodávného města Ulanbay, dala vláda v letech 2008 a 2009 několik set tisíc jüanů. Polorozpadlé zdi byly zpevněny speciálním materiálem, nikdo to ale neocení. Turisté prostě nejsou, jste vůbec jeden z mála, kdo sem v poslední době zavítal,“ stěžuje si pan Paj, který je správcem jedné z památek v Sin-ťiangu, starodávného města Ulanbay.

Od července 2009 poklesl počet turistů v této autonomní oblasti na západě Číny více než desetinásobně a hotely byly obsazeny v průměru jen z deseti procent.

Dalším závažným problémem v Sin-ťiangu je diskriminace na pracovním trhu. Zejména mladí Ujguři téměř nemají šanci se uplatnit v manažérských či vyšších úřednických pozicích. Mluví sice anglicky, studovali v zahraničí, Číňané ale mají přednost. A to i přesto, že ústřední vláda slibuje další masivní rozvoj této autonomní oblasti.

V konečném důsledku však tento plán podle Ujgurů přitáhne ještě více Číňanů do Sin-ťiangu a situace se tak pro ně nijak nezmění. Stejně jako jejich frustrace i přetrvávající nedůvěra mezi oběma etniky.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme