Dnes naposledy se sejde vláda Jana Fischera

Úřednická vláda Jana Fischera se dnes schází na svém posledním zasedání. Zítra prezident Václav Klaus jmenuje kabinet nový, který společně sestavily ODS, TOP 09 a Věci veřejné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Úřednická vláda převzala řízení země po pádu kabinetu Mirka Topolánka. Zemi měla původně spravovat jen několik měsíců do předčasných voleb. Nakonec to ale byl více než rok. Jan Fischer přišel do čela vlády z Českého statistického úřadu, ostatní ministři z nejrůznějších institucí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co ministry ve vládě nejvíce zaskočilo, zjišťovala Veronika Malá

Pozice týmu Jana Fischera nebyla na začátku vůbec lehká. České předsednictví Evropské unii bylo v době nástupu úřednické vlády v plném proudu a musela se také řešit ekonomická situace. Ministři se tak za pochodu museli seznamovat se svojí agendou, ale i s chodem svých ministerstev.

„Překvapilo mě jak dlouho trvá, než se rozhodnutí, které se udělá na ministerstvu, realizuje. Kolik koleček se musí pohnout, než to rozhodnutí začne fungovat v praxi,“ vzpomíná na některá překvapení ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Pohled pod pokličku ale také některým změnil názor na samotný chod resortů. Ne vždy se totiž navenek práce ministerstev jeví taková, jaká doopravdy je, říká šéf resortu průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

„Zvenku se lidé v průmyslu na ministerstvo koukají tak, že ministerstvo v podstatě nepotřebují a že moc nepracuje a když jste uvnitř tak zjistíte opak. Pracuje velmi dobře a má spoustu schopných lidí a těch je třeba si vážit.“

Jan Fischer a Fredrik Reinfeldt | Foto: The Council of the European Union

Vytížení ministra je opravdu velké, proto bylo těžké skloubit práci s rodinou, dodává ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

„To se mi určitě nedařilo a musím říct, že jsem měla výčitky svědomí vždycky, když jsem byla dlouho v práci. To je velký handicap, který teď budu vracet dětem o prázdninách,“ uvedla Kovářová.

Sám Jan Fischer více než roční zkušenost v čele české vlády ocenil. „Ono na jedné straně vám to něco vezme, ale také vám to něco přinese. Nemám na mysli benefity, požitky či výhody, ale nesmírnou spoustu poznatků, které jinde nezískáte. Když už mě to potkalo, tak jsem za to docela vděčný,“ dodal Fischer.

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme