Desítky lidí zahynuly při útocích v Ugandě

Ugandskou metropolí Kampalou otřásly včera večer dvě silné exploze. Jedna z náloží explodovala v etiopské restauraci, druhá v baru ragbyového klubu, kde sledovaly desítky fanoušků finále fotbalového šampionátu. O život přišlo 74 lidí, mezi nimi i jeden Američan. Aagentury hlásí přes 70 zraněných. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil. Místní policie ale podezírá somálskou radikální milici Šabáb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena ošetřovaná po výbuchu nálože nastražené teroristy v ugandském hlavním městě

Žena ošetřovaná po výbuchu nálože nastražené teroristy v ugandském hlavním městě | Zdroj: ČTK

Místní policie viní somálské milice Šabáb, které se hlásí k mezinárodní teroristické síti Al-Káida. Uganda má totiž v Somálsku vojenské jednotky v rámci mírových sil Africké unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O teroristických útocích v Ugandě mluvila ve Světě o jedné Rádia Česko redaktorka Markéta Bartošová

Šabáb vyhrožoval už i Etiopii a Burundi, ale dosud nikdy neudeřil mimo území Somálska. V samotném somálsku se snaží svrhnout centrální vládu, podporovanou OSN. Ta má pod kontrolou jen část hlavního města a její vliv je minimální.

„Dívali jsme se na fotbal a když zbývaly asi tři minuty do konce zápasu, ozvala se exploze. Nejdříve jedna a za chvíli z nedaleka druhá. Bylo tu skoro padesát lidí,“ popsal výbuch jeden z hostů restaurace, který teroristický čin přežil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bombový útok v Ugandě. Téma pro afrikanistu Otakara Hulce.

Rovněž podle afrikanisty Otakara Hulce stojí za útokem Šabáb.

„Už podle způsobu provedení útoku je patrné, že se jedná o islamistický útok. Šabáb se tak mstí za přítomnost ugandských jednotek v Somálsku, respektive v Mogadišu, kde sídlí legitimní somálská vláda, která je hlídaná právě ugandskou a rwandskou armádou,“ upřesnil Hulec v Ozvěnách dne.

Igor Maňour, Adam Weiss, Markéta Bartošová, Lukáš Vincourek, Jan Piroch, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme