Haiti potřebuje i půl roku po zemětřesení pomoc

Obyvatelé Haiti žijí i půl roku po zemětřesení v provizorních podmínkách. Otřesy země o síle 7,2 stupně Richterovy škály zasáhly Haiti 12. ledna a zemřelo tehdy kolem 230 tisíc lidí. Zdravotnictví se podle zprávy organizace Lékaři bez hranic od té doby lepší, ale Haiťané jsou nadále frustrováni z pomalého tempa obnovy své země. Ostrov čeká budování infrastruktury i zemědělství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Specialistka UNICEF pro ochranu dětí

Specialistka UNICEF pro ochranu dětí | Foto: Roger LeMoyne, Unicef

„Já jsem pracoval na Haiti od začátku února po dobu čtyř a půl měsíců a mohu říci, že za tu dobu se mnohé zlepšilo. Koordinace humanitární pomoci postiženým lidem se dostala na poloprofesionální až profesionální úroveň, základní životní potřeby lidí jsou zabezpečeny. Nicméně mnohé zůstává před námi, a to hlavně přípravy na hurikánovou sezónu. Je třeba vyřešit bydlení pro Haiťany,“ říká Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokračující pomoci na haiti mluvil na Rádiu Česko Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc

„V co největší možné míře je třeba na obnovu ostrova najímat místní obyvatele. Jenže například při budování domů nebo infrastruktury mezinárodní organizace často narážejí na problém nedostatečné kvalifikace Haiťanů. Proto mnohé organizace využívají spíše své vlastní odborníky,“ uvádí Zamazal a pokračuje:

„Stát a jeho orgány byl již před zemětřesením velice slabý. Haiti se řadí mezi nejchudší země západní polokoule. Po zemětřesení se nedalo očekávat, že by státní orgány začaly pracovat lépe. Proto přebírá většinu pravomocí souvisejících se správou země na sebe OSN. Haiti by katastrofu samo nezvládlo.“

Podle Zamazala je běžné, že zájem médií, který je bezprostředně po katastrofě velký, časem opadá:

„Média v České republice odvedla dobrou práci, díky nim se nám podařilo shromáždit finance, se kterými doteď hospodaříme. Konkrétně financujeme projekt na odstraňování trosek, mnoho rodin jsme vybavili provizorními stany a začali jsme podporovat školství, což je naše priorita. Nyní plánujeme velký projekt v oblasti živobytí pro pět až šest tisíc rodin.“

Boj s epidemií AIDS

Haiti dlouhodobě bojuje nejen s obrovskou chudobou, ale také s epidemií AIDS. Pacienti HIV pozitivní byli po zemětřesení přesunuti na druhou kolej. Pravidelné kontroly a distribuce léků byly přerušeny.

Přitom každým rokem zemře 30 tisíc Haiťanů na AIDS. V roce 2001 bylo na Haiti šest procent obyvatel nakažených virem HIV, nyní jejich počet klesl na dvě procenta. Přesto zůstává Haiti, mimo zemí subsaharské Afriky, jednou z nejpostiženějších zemí na světě.

Promořenost virem HIV, která výrazně klesla, je výsledkem vysoké mortality v 80. a 90. letech a také pomoci mezinárodních organizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Augustinová - Haiti.mp3

„Haiti sice patřily mezi první země na světě, kde se diagnostikoval vir HIV, ale bohužel zde nefunguje žádný speciální systém péče o dětské pacienty, ani nefunguje léčba pro chronicky nemocné, kteří potřebují celoživotní antivirovou léčbu,“ říká ředitelka operací slovenské nadace Magny Denisa Augustínová.

Slovenská nadace Magna - děti v tísni, která na Haiti už působila krátce po zemětřesení, chce v srpnu spustit program, který by se snažil zastavil přenos viru HIV z matky na dítě.

Program poprvé Magna spustila v roce 2006 v Kambodži, v Keni o rok později a koncem roku 2008 v Kongu. V rámci projektu iniciativy Aids No More zajišťuje Magna HIV pozitivním matkám a jejich nově narozenými dětem komplexní prenatální, natální a postnatální péči.

Program kromě komplexní lékařské a sociální péče pro matku s dítětem v případě potřeby zajišťuje pro dítě náhradní stravu během prvních 12 měsíců jeho života, protože mateřské mléko obsahuje HIV virus. Po třech letech dosáhl projekt 95,5 procentní úspěšnosti.

Martina Mašková, Václav Sochor, Jan Piroch, Michaela Vydrová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme