Ashtonová a Füle se v Istanbulu účastní fóra o integraci Turecka do EU

Turecko čeká na vstup do Evropské unie už déle než padesát let. Status kandidátské země má 11 let. Členství na dosah ruky i po dlouhých letech přesto nemá jisté. S tureckou stranou jedná v Istanbulu unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová a eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Klíčovým cílem jednání je dodržení konsensusu z roku 2005, kdy byl schválen mandát pro akcesní jednání s Tureckem. Cílem dnešního fóra je přistoupení Turecka k EU jako celku, ale zároveň se v mandátu hovoří o tom, že proces je otevřený a jeho výsledek nemůže být garantován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko.mp3

„Kam nás budou jednání posouvat, to záleží na Turcích, kteří se musí přizpůsobovat unijní legislativě. Ta je motorem jednání,“ říká eurokomisař Štefan Füle. Probírat se budou také otázky politicky-aktuální. „To je totiž problém, který jsme ve vztazích s Tureckem měli a máme,“ říká Füle.

Evropské unii vadí především to, jak Turci zacházejí s Kurdy, otázka rozděleného Kypru nebo zhoršující se vztahy s Izraelem kvůli zásahům na lodích, které se pokoušely proniknout do pásma Gazy.

„Společně s Catherine Ashtonovou jsme se snažili, aby se vztahy dál nezhoršovaly. Chceme nastavit strukturovaný dialog v zahraničně-politických otázkách takovým způsobem, aby transparentnost a předvídatelnost turecké zahraniční politiky byla tím hlavním a překvapení bylo co nejméně,“ dodává Füle.

Václav Sochor, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme