Při záplavách na jihu Číny zahynuly stovky lidí

Zemřelo 400 lidí. Postiženo pak bylo více než 17 milionů obyvatel. Nejdramatičtější je nyní situace v provincii Čching-chaj, kde hrozí protržení hráze a zaplavení blízkého 200tisícového města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy v Číně

záplavy v Číně | Zdroj: ČTK

Podle posledních informací by mohla být voda z přehrady Wen-čchüan začít odváděna už zítra brzy ráno, úplnou jistotu ale zatím úřady lidem nedávají, vše záleží hlavně na technických možnostech. Proto také bylo evakuováno na deset tisíc obyvatel Golmudu.

V případě protržení by však voda zaplavila ulice tohoto 200tisícového města až do výše 4 metrů. Záchranáři a vojáci proto nyní svádějí doslova boj s časem, hráz totiž nyní zadržuje už 230 milionů kubíků vody, což je více než trojnásobek množství, které může bezpečně pojmout.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách v Číně podrobně v Odpoledním tadiožurnálu mluvil Robet Mikoláš

Navíc vodní dílo nebylo dlouhá léta nijak udržováno, protože tato oblast v provincii Čching-chaj je zvyklá spíše na sucho než nějaké srážky, takže pokud se hráz naplňovala, tak spíše jen vodou pocházející z tajícího sněhu v okolních horách.

Úřady neskrývají obavy z poškození významné železniční trati do Tibetu. Nejvyšší železnice světa prochází jen ve vzdálenosti 40 kilometrů od vodního díla Wen-čchüan. Ohrožena je však i místní elektrárna a další důležité objekty. V pohotovosti jsou ale v posledních dnech také úřady v povodí řeky Jang-c´, a to i u největšího vodního díla světa, přehrady Tři soutěsky a na dalších místech.

Dosavadní škody pak už v celkem devíti provinciích na jihu země, které od minulého měsíce trápí prudké deště a následné povodně, dosáhly v přepočtu téměř 30 miliard korun a toto číslo zřejmě není konečné, meteorologové totiž předpovídají další vydatné srážky.

V souvislosti se stavem vodních toků dnes z Číny přichází i zpráva o úniku odpadu z dolu největšího producenta zlata v ČLR, konkrétně v provincii Fu-ťien. Následkem znečištění uhynulo na 2 miliony kilogramů ryb. Místní úřady navíc zatím netuší, jaký dopad bude mít tato ekologická havárie na zdraví obyvatel, resp. na rozsah znečištění pitné vody.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme