ODS, TOP 09 a Věci veřejné podepsaly koaliční smlouvu

Budoucí vládní koalice definitivně uzavřela hledání programových kompromisů a lídři středopravých stran podepisali koaliční smlouvu. Situaci na poslední chvíli nezkomplikovalo ani referendum Věcí veřejných. Podporu jim vyjádřilo něco kolem tří tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými

Podpis koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými | Foto: Tomáš Adamec

Oddechnout si tak mohl i místopředseda TOP 09, Miroslav Kalousek, který, jak se vyjádřil - kvůli internetovému hlasování ‚hrůzou nespal.‘ Také rozšířené vedení strany, kterou budoucí ministr financí zastupuje, potvrdilo záměr vyjednavačů vstoupit do vlády.

Krédem je práce a soudržnost

"Čeká nás velký kus práce a jsem přesvědčen, že já a moji kolegové jsme si vědomi odpovědnosti, kterou neseme před občany," prohlásil premiér Nečas a současně vyjádřil přesvědčení, že kabinet bude soudržný a stejně tak 118 poslanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schválení i podpis koaliční smlouvy zhodnotil v Ozvěnách dne premiér a předseda ODS Petr Nečas

"Věřím, že při těchto těžkostech budeme držet pohromadě a že nikdo nevyužije situaci, aby zaútočil na druhého. Pouze za těchto podmínek to dílo musíme dokončit. Jsem si jist, že tato vláda má od vlád 90. let nejenom nejtěžší úkol, nýbrž také úkol, který nejvíc bude určovat osud naší republiky," zdůraznil zase předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Dokument, který má několik desítek stran, stanoví v sedmi programových kapitolách například zavedení školného na vysokých školách, zrušení poplatku za položku na receptu nebo zprůhlední zadávání veřejných zakázek.

Předseda Věcí veřejných Radek John potvrdil, že koaliční smlouva je velmi podrobná.

„Držíme v ruce nejobsáhlejší koaliční smlouvu od roku 1990. Strávili jsme nad ní desítky hodin v komisích a desítky hodin na vyjednávání K9, několik minut při vyjednávání K3. Dokonce se nám někdo smál, proč jsme tak podrobní a proč nám to tak dlouho trvá. Jsme tak podrobní proto, že teď už stačí jenom to naplnit,“ uvedl Radek John.

Reformy mají zabránit dluhům

Prezident Václav Klaus nový trojkoaliční kabinet jmenuje zítra. Petr Nečas v Ozvěnách dne označil za hlavní úkol budoucí vlády zastavení zadlužování země. „A to je možné pouze pokud provedeme hluboké strukturální reformy především na výdajové straně státního rozpočtu. A tady z hlediska financí jsou nejvíce objemné jsou v oblasti důchodového systému a zdravotnictví. To znamená, že bez hluboké důchodové reformy a reformy zdravotnictví není možné mít trvale udržitelné veřejné finance,“ připomněl v Ozvěnách dne Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podpis koaliční smlouvy zhodnotil v Ozvěnách dne i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

V některých bodech by koalice mohla najít shodu i s opoziční ČSSD, řekl Radiožurnálu místopředseda strany, Lubomír Zaorálek. „Pokud se týká bodů například boje s korupcí, kontroly zisku z hazardu, zavádění přímých voleb a prvků přímé demokracie, tak to jsou věci, na kterých jsme připraveni spolupracovat.“

podpis koaliční smlouvy | Foto: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Schválení koaliční smlouvy okomentoval v Ozvěnách dne i komentátor ČRo1 - Petr Nováček

Politolog Jana Kubáček z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity ve Stalo se dnes označil smlouvu za ambiciózní programový text. „Protože struktura je uspořádána nově, je poměrně detailní na termíny a je velmi silně proreformní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj názor na koaliční dohodu vysvětlil ve Stalo se dnes i politolog Jana Kubáček z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity

Připomněl, že koalice se neobejde bez spolupráce s opozicí u celé řady reforem, zvlášť, pokud budou potřebovat ústavní změny. "Pravdou je, že menší politické strany získaly výtrazná ministerstva." Koubek také zdůraznil unikátní pravomoc premiéra: "Musí souhlasit a musí svým zúsobem korigovat všechna zásadní rozhodování a hlasování o strategických otázkách ve státních firmách. Už to není pravomoc ministra financí, ale ministerského předsedy."

Milan Kopp, Jana Zemanová, Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme