Francie požaduje proplácení nákladů na záchrannou akci od obětí únosu

Francouzský parlament patrně odhlasuje zákon, který stanovuje mimo jiné podmínky záchrany francouzských rukojmích v zahraničí. Podle jeho kontroverzního 13. odstavce má stát možnost požadovat proplácení záchranné operace od obětí únosu. Mezi francouzskými novináři, ale i humanitárním pracovníky se objevily obavy, že toto ustanovení může komplikovat jejich práci. Rozmyslí si, jestli vykonávat své mise v oblastech, kde hrozí riziko únosu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Francouzský parlament jedná o podmínkách záchrany rukojmích v zahraničí paradoxně v den, kdy africká větev teroristické organizace Al-Káidy dává Francii ultimátum: Jestliže Paříž nepropustí některé vězně, teroristé zabijí francouzského inženýra, kterého už od dubna zadržují.

Projednávaný zákon ale spíše reaguje na to, že lidé jdou leckdy za byznysem i do rizikových oblastí - do Afghánistánu, do Iráku. Někdy nedbají rad a doporučení a pak se může stát, že záchranná operace stojí peníze a energii, kterou by záchranné jednotky mohly nasměrovat tam, kde je jí víc potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokorný.mp3

V této souvislosti se uvádí často příklad dvou redaktorů francouzské televizní stanice France 3 – od loňského prosince je zadržují v Afghánistánu a mluví se o tom, že pátrání po nich přišlo už na 10 milionů eur.

Francie s únosci oficiálně nevyjednává, ale pak jsou tu utajenější cesty, kdy se aktivují různí prostředníci, špioni, vedou se i veřejnosti neviditelná jednání mezi politiky, jako je to v případě dnešní zprávy o uneseném Francouzi – ministerstvo zahraničí žádá o pochopení, že diskrétnost je v těchto případech důležitým nástrojem pro dosažení efektivního cíle a to se týká i eventuálního výkupného.

Zmiňovaný 13. paragraf je hlavním sporným bodem chystaného zákona. Není z něj úplně jasné, koho se vlastně týká. Kde je ta hranice, kdy stát by už mohl požadovat, aby se Francouz, který se stal obětí únosu, podílel na hrazení nákladů na jeho záchranu. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner říká, že se to novinářů a humanitárních pracovníků netýká, opozice ale chce, aby to v zákonu bylo jasně řečeno.

Jan Pokorný, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme