Vysoké teploty svědčí klíšťatům. Stěhují se do vyšších poloh

Kvůli horku kolabují lidé i zvířata, vysoké teploty ale svědčí klíšťatům. Rozšiřují svá teritoria a objevují se i vysoko v horách, kde dřív nebyla. Odborníci je pozorovali i ve výšce tisíc metrů nad mořem, což bylo ještě před dvěma lety nepředstavitelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studniční hora

Studniční hora | Foto: Blanka Černá

Klíšťata v kilometrové nadmořské výšce pozorovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu na Božím daru. Klíšťata v Krkonoších běžně žijí v nadmořské výšce 1100 až 1200 metrů, na některých místech se dokonce vyskytují i ve výšce 1300 metrů.

Klíšťata se do vyšších horských poloh šíří zhruba od poloviny 90. let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klíšťata.mp3

„My jsme pro ověření této hypotézy uskutečnili terénní experiment, kdy jsme vysadili klíšťata v různých nadmořských výškách, za různých teplotních podmínek a právě výsledky tohoto pokusu nám pomohli odhalit příčiny a rychlost pronikání klíštěte do vyšších horských poloh,“ říká zoolog správy Krkonošského národního parku Jan Materna.

Za posledních padesát let stoupla průměrná teplota v tisíci metrech v období od května do srpna o 2,5 °C. Právě toto oteplení umožnilo klíšťatům se zde vyvíjet a nalézt příznivé podmínky k životu.

Klíšťata ve vysokých nadmořských výškách nedosahují takové početnosti jako v podhůří hor. V budoucnu bude záležet na vývoji klimatu.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme