První československá letecká jednotka slaví 70. výročí

Před 70 lety vznikla 310. československá stíhací peruť. Její členové létali v letadlech označených českým lvem v červené barvě s heslem „We fight to rebuild“, česky „Bojujeme za obnovu!“

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Supermarine Spitfire LF Mk.IXE z výzbroje čs. stíhacích perutí v britské RAF

Supermarine Spitfire LF Mk.IXE z výzbroje čs. stíhacích perutí v britské RAF | Foto: Vlastimil Hankus

310. stíhací peruť byla první československá letecká jednotka v rámci britského královského letectva. Jediná z našich squadron se jako celek zúčastnila klíčové bitvy o Británii. Angličané byli schopni vyrobit poměrně velký počet letadel, pomoc zahraničních letců byla ale více než vítaná.

„Letoun se vyrobí za několik týdnů, kdežto pilot se školí nejméně rok, spíše dva nebo déle. Takže každá ruka dobrá, Čechoslováci, Poláci, Francouzi, Belgičané a členové dalších zemí z okupované Evropy byli velká pomoc v nejkritičtějších letech,“ vysvětluje Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Evy Rajlichové z oslavy výročí založení 310. stíhací perutě na Radiožurnálu .mp3

Squadrony se stavěly postupně, tak jak do Anglie přijížděli piloti z okupované Francie a severní Afriky. V 310. peruti tak skončili ti, kteří přišli jako první. Mimo stíhacích letů také doprovázeli bombardéry při náletech na okupovanou Evropu.

„Podstatné byl především ubránit svěřené bombardéry před útokem německých stíhačů,“ dodává Jiří Rajlich.

Založení 310. stíhací peruti si v Čechách připomínáme 12. července, kdy část jejího mužstva přijela na letiště do Duxfordu. Formálně ale vznikla už od dva dny dříve rozkazem britského ministerstva obrany.

Podpora pozemního personálu

Pozornost se u bojových jednotek soustřeďovala na stíhačská esa, ale podle leteckého historika Jiřího Rajlicha by nemohli působit bez kvalitní podpory pozemního personálu.

„Je to celá škála profesí od leteckých mechaniků, zbrojířů, dingařů, radarových operátorů, elektrikářů až po písaře. Bez nich by to nešlo,“ říká Jiří Rajlich.

V řadách britského královského letectva působila 310. peruť celkem pět let. Za tu dobu si její členové na své konto připsali 54 jistých sestřelů nepřátelských letounů a navíc čtyř bezpilotních střel „fau ainc“. Poškodili či pravděpodobně sestřelili dalších 52 letadel Luftwaffe. Při bojové činnosti a nehodách položilo svůj život 31 jejích pilotů.

Eva Rajlichová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme