EK chystá změnu v povolování geneticky modifikovaných plodin

Evropská komise chce změnit systém schvalování geneticky upravených plodin. Dnes předloží nový plán, podle kterého bude povolení vydávat Komise. Unijní státy pak ale samy rozhodnou, zda se na jejich území geneticky upravené plodiny budou pěstovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Názory na geneticky modifikované plodiny se různí

Názory na geneticky modifikované plodiny se různí | Foto: United States Department of Agriculture, Doug Wilson

Komise chce především urychlit schvalovací proces, který byl v uplynulých letech zdlouhavý. Některé evropské státy v čele s Německem a Francií byly a stále jsou proti zavádění těchto plodin na evropskou půdu. Evropská komise spolu s dalšími institucemi přitom několik let tvrdí, že důkazy o rizicích geneticky modifikovaných plodin neexistují.

V Evropě byly kvůli rozdílným postojům za posledních dvanáct let schváleny k pěstování jen dvě plodiny, zatímco ve světě za stejnou dobu sto padesát.

Pokud návrh odsouhlasí také Evropský parlament, členské země, které jsou genetickému zemědělství nakloněné a mezi které patří i Česká republika, budou nové geneticky upravené plodiny zavádět snadněji.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme