V Praze začíná festival Bohemia Jazz Fest

Na Staroměstském náměstí v Praze dnes bude zahájen mezinárodní hudební festival Bohemia Jazz Fest, který během necelých dvou týdnů představí na historických náměstích šesti českých a jednoho moravského města řadu špičkových muzikantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudy Linka

Rudy Linka

Pátý ročník Bohemia Jazz Festu letos hostí umělce z 12 zemí. Na zahajovacím koncertě v Praze zahraje i fenomenální basista Stanley Clarke. Festival skončí tradičně v Českých Budějovicích, které 25. července přivítají legendárního a třemi cenami Grammy ověnčeného kytaristu Larryho Carltona.

Špičkový jazz v historických kulisách se během minulých čtyř ročníků zapsal do kalendáře významných kulturních událostí. V roce 2008 festival poprvé udělil mezinárodní cenu Bohemia Jazz Award.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rudy Linka hovoří o programu letošního Bohemi Jazz Festu.mp3

Zatímco první ročník trval ve třech městech tři dny, letos špičkoví jazzmani zahrají na devíti koncertech na historických náměstích sedmi měst.

"Poprvé letos máme hráče z Japonska, z Norska, z Lucemburska a také ze Španělska," upozornil na novinky festivalu jeho zakladatel a prezident Rudy Linka.

Podle Linky, který je sám známým jazzovým kytaristou, stojí za to poslechnout si všechny muzikanty, kteří na Jazz Festu vystoupí.

„Koho bych ale trošku vypíchnul, je unikátní saxofonista z Norska Hakon Kornstad. Hraje sólo saxofon, ale má ve hře úplně všechno, co dobrá hudba musí mít, včetně úžasné duše Norska,“ říká Rudy Linka.

Mezi dalšími účinkujícími se představí i dvojice Španělek Alba Carmonaová a Marina Albertová, které na festival přivážejí ojedinělou podobu flamenga, flamengo-jazz. Velký orchestr zastoupí dvaceti členný Pražský Big Band Milana Svobody.

Na festivalu si zahraje i jeho prezident

V pátek 23. července vystoupí v Prachaticích sám prezident Jazz Festu Rudy Linka v duu se svým basistou. Jazzový kytarista českého původu nahrál 14 CD, na kterých si zahrál společně s hvězdami světového jazzu, jako jsou Paul Motian, Larry Grenadier, John Scofield a mnoho dalších.

Festival se koná zdarma a na otevřené scéně, aby byl přístupný co nejširšímu diváckému publiku. Zatímco první ročník přišel na zhruba 2,5 milionu korun, letošní náklady festivalu jsou čtyřikrát vyšší. „Já si vážím všech sponzorů, protože ten festival je možné pořádat hlavně díky nim,“ říká Linka.

Bohemia Jazz Fest organizuje pětičlenný tým. Loni přišlo 60 000 posluchačů, Rudy Linka letos předpokládá návštěvnost ještě vyšší. „Myslím, že by mohla být 80 000, protože už dnes se řadíme mezi největší jazzové festivaly v Evropě.“

Ocenění za přínos popularizaci jazzové hudby dostane v závěru festivalu jednačtyřicetiletý texaský rodák Roy Hargrove. Jeho dosavadními držiteli jsou americký jazzový kytarista John Scofield a loni si skleněnou plastiku výtvarníka Zdeňka Lhotského, která svým tvarem dlažební kostky symbolizuje historická náměstí, na jakých se festival koná, odnesl americký saxofonista Joshua Redman.

Jitka Benešová, Aneta Vojtěchová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme