Do Madridu dorazili první propuštění kubánští disidenti

Do Madridu dnes pravidelnou leteckou linkou přiletěla první skupina bývalých kubánských politických vězňů. Havana zatím podle dostupných informací propustila 20 vězňů. S postupným propouštěním 52 politických vězňů počítá nedávná dohoda kubánského režimu se španělským ministrem zahraničí a hlavou kubánské katolické církve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina prvních kubánských disidentů, která dorazila po propuštění do Španělska

Skupina prvních kubánských disidentů, která dorazila po propuštění do Španělska | Zdroj: ČTK

Prvních sedm politických vězňů přistálo v Madridu po 13. hodině. Přicestovali společně s přibližně třiceti příbuznými. Další skupina čtyř vězňů by měla přiletět následující linkou Havana – Madrid ještě dnes nebo zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příletu první skupiny kubánksých disidentů do Španělska mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová

Konkrétní jména propuštěných vězňů ještě nebyla zveřejněna. Informace španělské ambasády v Havaně i z arcibiskupství v Havaně jsou velmi diskrétní.

Dvacet propuštěných politických vězňů, kteří již mají povolení k vycestování a okolo stovky jejich příbuzných budou do Španělska přicházet postupně po menších skupinkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propuštění skupiny disidentů označil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák v Odpoledním Radiožurnálu za drobný ústupek, gesto

Jde o disidenty, zatčené v roce 2003. V případě, že by se chtěli na Kubu vrátit, budou k tomu potřebovat speciální povolení kubánské vlády. Jejich příbuzní mohou do své vlasti cestovat bez omezení. Nepřijdou ani o své majetky na Kubě.

Zásadní změna nebo pouhé gesto?

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák v Odpoledním Radiožurnálu řekl, že jde o drobný ústupek, gesto.“Když se na to podíváme z jiného úhlu, nebudeme se ptát, kolik disidentů bylo propuštěno, nebudeme se točit na tom, že to byla necelá třetina z počtu v kubánských věznicích, tak musíme konstatopvat, že dvě třetiny zůstávají za mřížemi.“

Naše spolupracovnice ve Španělsku Lubica Zlochová.ve Stalo se dnes uvedla, že v komuniké, se kterým propuštění seznámili na letišti v Madridě tisk, že jsou předvojem těch, kteří teprve přijdou. Kroně španělské vlády se o ně postará Červený kříž a další nevládní organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přílet sedmi propuštěných kubánských disidentů do Španělska příblížila ve Stalo se dnes Lubicá Zlochová

K propuštění přispěl silný mezinárodní tlak, ale i více momentů, některé nebyly zveřejněny. i úsilí šéfa španělské diplomacie Miguela Ángela Moratinosa a havanského kardinála Jaima Ortegy.

Lubica Zlochová předpověděla, že další skupina bývalých vězňů měla odcestovat z Havany dnes večer. Transfer do Madridu prý přijalo 20 disidentů, dalších 6 preferuje setrvání na Kubě a zbytek do celkového počtu 52 má být postupně propouštěný v následujících 3 - 4 měsících.

Milan Kopp, Ľubica Zlochová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme