Nová vláda požádá o důvěru do měsíce

Prezident Václav Klaus jmenoval novou vládu České republiky. Vláda premiéra a předsedy ODS Petra Nečase patří k jedné z nejstarších a je výhradně mužská. V historii České republiky bude už jedenáctá. Vznikala pětačtyřicet dní. Kabinet se bude ve sněmovně opírat o pohodlnou většinu sto osmnácti poslanců. O důvěru ve sněmovně požádá do měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek odstupujícího ministra vnitra Jiří Komorous a nový ministr vnitra Radek John (vpravo)

Náměstek odstupujícího ministra vnitra Jiří Komorous a nový ministr vnitra Radek John (vpravo) | Foto: Tomáš Adamec

Premiér Petr Nečas nejprve představil prezidentovi jednotlivé členy vlády. Poté jednotliví ministři přistoupili na Pražském hradě k slavnostnímu slibu, který stvrdili podpisem. „Dovolte mi, abych vám poblahopřál a popřál vám ve vaší práci mnoho úspěchů,“ řekl prezident Václav Klaus, který zdůraznil, že by si přál, aby noví ministři nebyli jen správci svých resortů, ale skuteční ústavní činitelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus zdůraznil, že nová vláda nastupuje v nelehké době.

Klaus také připomněl, že jmenuje za své funkčního období již šestou vládu a velmi doufá, že to bude vláda poslední. „Má k tomu výborný předpoklad,“ řekl Klaus. „Chtěl bych také, abyste navázali na práci vlád předchozích, aby nedošlo k revoluci.“

Prezident Klaus rovněž zdůraznil, že nová vláda nastupuje v nelehké době. „Začínáte fungovat v nelehké výchozí situaci. Jsme v momentu doznávající globální krize, která má na nás své dopady. Jsme v situaci výrazného zpochybnění dosavadního průběhu evropské integrace. Jsme v momentu, kdy se musí ukázat, jestli Česká republika má na to, aby byla fungující a prosperující zemí,“ řekl Klaus.

Pracovitá vláda

Petr Nečas za jmenování nové vlády prezidentovi poděkoval. „Jsme si vědomi toho, jakou odpovědnost máme, a také toho, jaký máme mandát. Jsme přesvědčeni o tom, že realizovat základní kroky, jako je zastavení zadlužování země, posílení právního státu a boj proti korupci, jsme v této koaliční shodě schopni plnit, “ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda chce podle premiéra Petra Nečase hlavně šetřit a zahájit reformní kroky.

Premiér zároveň ocenil úsilí všech tří partnerských stran. „Že jsme byli schopni dosáhnout programové shody,“ zdůraznil Nečas. „Nová vláda bude pracovitá,“ dodal.

První jednání na Úřadu vlády

Po oficiální ceremonii na Pražském hradě se ministři přesunuli na Úřad vlády. Nový premiér poděkoval svému předchůdci Janu Fischerovi za práci, kterou jeho vláda odvedla. Nečas současně připomněl, že Fischerův kabinet se ujal řízení země v nelehké situaci během českého předsednictví Evropské unie.

„Jsem přesvědčen, že pan předseda vlády Fischer i jeho kolegové a kolegyně ve vládě se zhostili tohoto úkolu skutečně se ctí. A já bych jim chtěl ještě jednou osobně poděkovat a říci, že tato vláda odchází se zdviženým hledím a se ctí. Děkuji pane předsedo,“ řekl Nečas.

Končící premiér Jan Fischer popřál svému nástupci Petru Nečasovi hodně úspěchů v čele nové vlády. Fischer připomněl, že jeho úřednický kabinet nebyl komponován politicky, ale vznikl po pádu vlády Nečasova předchůdce v čele ODS Mirka Topolánka. Úkoly, kterými bylo dovést zemi k volbám, zajistit normální chod státu a dohlížet nad financemi, kabinet podle Fischera splnil.

Premiér Petr Nečas přichází s novým ministrem Jiřím Besserem (vlevo) na ministerstvo kultury | Foto: Tomáš Adamec

„Nejsem tady od toho, abych bilancoval, jsem tady od toho, abych, pane premiére, vám a vašemu kabinetu popřál hodně úspěchů, pevné nervy i dobré zdraví. Samozřejmě hlavně to, aby se vám všechny programové priority, které jsou velmi ambiciózní, nicméně tato země je potřebuje, podařilo ve čtyřletém mandátu zrealizovat,“ řekl Fischer. Nová vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných poté zasedla ke svému prvnímu jednání.

V souladu s koaličními dohodami zvolila za své místopředsedy lídry menších politických uskupení, Karla Schwarzenberga a Radka Johna. Podle premiéra Nečase vypracuje kabinet programové prohlášení do čtvrtého srpna a desátého o něm budou rozhodovat poslanci.

Český průměr v rychlosti

Doba tvoření nové vlády je českým průměrem. Vůbec nejdéle se tvořila vláda Mirka Topolánka před čtyřmi lety. Bylo to 93 dnů, respektive 220. Nejrychlejší byl Vladimír Špidla. Ten měl své muže a dvě ženy jmenované už po třiceti dnech.

Fischerova vláda končí

Úřednická vláda Jana Fischera byla jmenována 8. května 2009. Vznikla proto, že 24. března 2009 byla poslaneckou sněmovnou vyslovena nedůvěra vládě Mirka Topolánka (ODS). Předseda ODS Petr Nečas byl novým premiérem jmenován 28. června 2010.

Nový kabinet je sice třetí nejstarší, hned po vládě Miloše Zemana a Jana Fischera, ale zároveň má druhého nejmladšího premiéra v historii. Věkový průměr nových ministrů je 48,2 let.

Nejmladší je budoucí šéf resortu spravedlnosti čtyřiatřicetiletý Jiří Pospíšil. Naopak nejstarším členem je ve svých dvaasedmdesáti letech Karel Schwarzenberg.

Nové vládě se mimo jiné vyčítá, že v ní chybí ženy. Česká ženská lobby proto napsala poslancům otevřený dopis, ve kterém je vyzývá, aby takovému kabinetu důvěru nedávali.

Čtrnáct ministerstev a premiér

Nový kabinet budou za ODS tvořit Alexandr Vondra jako ministr obrany, Jiří Pospíšil coby šéf justice, Martin Kocourek, který získal křeslo ministra průmyslu, Pavel Drobil, který má být ministrem životního prostředí, a Ivan Fuksa coby ministr zemědělství.

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

TOP 09 získala post ministra financí pro Miroslava Kalouska, Karel Schwarzenberg se ujme diplomacie, zdravotnictví bude šéfovat Leoš Heger, Jaromír Drábek dostane na starosti ministerstvo práce a Jiří Besser kulturu.

A Věci veřejné získaly křeslo ministra vnitra pro předsedu Radka Johna. Vít Bárta usedne do čela rezortu dopravy, Josef Dobeš bude mít na starosti školství a nakonec místní rozvoj dostane do rukou Kamil Jankovský.

Opozice tým Petra Nečase nepodpoří

Sociální demokracie vládu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nepodpoří. Nesouhlasí s jejím programem, personálním obsazením ani s tím, že ve vládě nejsou ženy.

„Bude zavedeno školné, proti tomu je ČSSD zcela určitě, jsou tam návrhy, které posouvají zdravotnictví do nespravedlivé polohy. Myslím, že se tam dá číst mezi řádky, že budou realizovány církevní restituce, je myslím jasné, že bude dotažen podivný ekotendr za 115 miliard korun,“ řekl předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban.

Sociální demokraté budou na vládu Petra Nečase reagovat novým stínovým kabinetem. Představí ho zítra.

Vedle Sociální demokracie předeslali odmítavý přístup i komunisté. Podle místopředsedkyně KSČM Miroslavy Vostré nemůže koaliční vláda počítat ani s jediným hlasem z jejich poslaneckého klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně KSČM Miroslava Ostrá v Ozvěnách dne

„Podle nás to není vláda rozpočtové kázně, ale spíš rozpočtových škrtů, prorůstová ekonomická opatření v koaliční smlouvě nevidíme.“

„Škrtat deset procent na ministerstvech je hezké a populistické, ale ne vždy tato jednoduchá řešení nesou kýžený účinek. Spíše bychom se ale měli zaměřit na příjmovou stránku rozpočtu a tam bohužel moc velký posun nevidíme,“ řekla Vostrá.

Ne všechno z koaliční smlouvy ale komunisté odmítají. „Jsou tam věci, které můžeme podpořit. Například jednotné inkasní místo pro podnikatele je námět k diskusi a možná i podpoře,“ uvedla místopředsedkyně KSČM.

Změna sociální struktury

Podle politologa Jiřího Pehe je koaliční program je napsán tak, že pokud by se vládě povedlo vše, co si předsevzala, došlo by k opravdu zásadní změně sociálních poměrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Jiří Pehe v pořadu Stalo se dnes

„Prezident Klaus má pravdu když říká, že program vypadá spíše jako revoluce, než jako reforma,“ řekl Pehe.

Ve své snaze velmi rychle šetřit se podle něj vláda zaměřila především na omezování sociálního státu. „Méně už slyšíme o omezování korupce a manipulace se státními zakázkami, kde by se určitě dalo hodně ušetřit,“ míní politolog.

Pehe tvrdí, že plánovaná opatření velmi těžce dopadnou na chudší vrstvy obyvatelstva.

„Mohou se zásadním způsobem rozevřít nůžky mezi bohatšími a chudšími. To by zásadním způsobem změnilo sociální strukturu české společnosti a přiblížilo ji modelům, jaké známe z jižní Evropy,“ dodal Jiří Pehe.

Igor Maňour, Alžběta Havlová, Václava Marešová, Lenka Jansová, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme