Afghánistán propouští z vězení příslušníky hnutí Taliban. Chce mír

Proces s usmiřování s Talibanem začal. Afghánistán propustil z vězení osmadvacet příslušníků toho hnutí. Gesto prezidenta Hamida Karzáího přichází měsíc po sněmu kmenových vůdců, který vládě doporučil smír s umírněnou částí Talibanu. Cílem je vyvést zemi z nekončícího kolotoče násilí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porada v mešitě

Porada v mešitě | Foto: 601. skupina speciálních sil

Dalších pětačtyřicet vězňů bude propuštěno na svobodu v co nejkratší době, slíbila kancelář prezidenta Karzáího. Afghánský prezident chce také dosáhnout toho, aby OSN vyškrtla z černé listiny padesát bývalých činitelů radikálního hnutí Taliban.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbližování afghánské vlády s Talibanem mluvil na Radiožurnálu Jaromír Marek ze zahraniční redakce

Předpokládá se, že v současnosti je v afghánských věznicích asi 15 tisíc příslušníků Talibanu. Další jsou zadržováni ve vojenských detenčních zařízeních, kde jich může být asi 2000.

Karzáího snaha je prý součástí úsilí o posun v usmiřovacím procesu v Afghánistánu. Taliban zatím vstřícné gesto nekomentoval, ve svých předchozích prohlášeních ale jakékoliv nabídky na smír vždy odmítal. Budeme bojovat až do konečného vítězství, tvrdí radikálové.

Taliban proti ženským právům

Loja džirga, sněm kmenových vůdců, poslanců a zástupců provincií, prostě přirozených autorit, před měsícem vyzvala příslušníky Talibanu, kteří přerušili své kontakty s teroristy a složí zbraně, aby se zapojili do společnosti. Za to jim nabízí beztrestnost.

O tomto plánu poprvé hovořil afghánský prezident v lednu na londýnské mezinárodní konferenci o Afghánistánu, která chce vytvořit fond 500 milionů dolarů, ze kterého by se financovalo zapojení bývalých bojovníků Talibanu do společnosti.

Důvod je jasný, drtivá většina Afghánců si přeje vyřešit situaci nepřetržitého násilí smírem a ten není možný pokud společnost bude rozdělena. Na jedné straně ale opravdoví radikálové tyto nabídky odmítají a na straně druhé už dnes mezinárodní organizace na ochranu lidských práv varují před návratem Talibanu k moci, a to už v jakékoliv formě, protože by to určitě mělo negativní vliv na situaci v lidských právech a zejména na postavení žen ve společnosti.

Po pádu islamistické vlády totiž ženy začaly pracovat jako učitelky, na úřadech anebo ve zdravotnictví. Organizace Human Rights Watch varuje, aby za případný mír nezaplatily největší cenu právě ženy.

Jaromír Marek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme