ČEZ měl na politiky vliv vždy, říká ekonom. Horší to podle něj nebude

Složení nově jmenovaného kabinetu Petra Nečase nahrává spekulacím, nakolik posílí vliv elektrárenské společnosti ČEZ. Novým šéfem resortu průmyslu a obchodu se totiž stal předseda Dozorčí rady podniku Martin Kocourek a další z jejích členů, Ivan Fuchsa, povede ministerstvo zemědělství. Ekonom Miroslav Ševčík z Liberálního institutu to tak dramaticky nevidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Myslím, že bude velmi důležité to, jak se budou chovat ve svých nových funkcích. Zda budou mít opravdu oblečené tričko jednoho z nejvyšších státních úředníků, kteří mají na starosti i správu polostátních firem,“ řekl ekonom Miroslav Ševčík z Liberálního institutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Miroslav Ševčík z Liberálního institutu v poledních Ozvěnách dne.

Navíc podle něj měl management společnosti ČEZ vždy vliv na politiky. „A to už se táhne desetiletí. Na jednu stranu je to dobře, pokud ale politikové nezasahují příliš do řízení tak velkého podniku. ČEZ by měl být pouze hlídán,“ podotkl Ševčík.

„Hlavně ať stát nic neřídí, protože, jak vidíme, neuměl řídit ani své vlastní veřejné finance. Proto říkám, že by politikové měli mít pouze větší kontrolní roli,“ řekl ekonom. Ještě exministr financí Eduard Janota přišel s návrhem, aby získal stát větší vliv při řízení ČEZu. Hlavně při velkých výběrových řízeních, jako je to na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

„Stát není lepším vyhlašovatelem veřejných soutěží, než je polostátní ČEZ. V ČEZu, se domnívám, jsou na mnoha místech daleko lepší odborníci, než jsou politici,“ dodal Miroslav Ševčík. Na dostavbu Temelína podle něj musí dohlédnout dozorčí rada ČEZu, ve které jsou státní úředníci.

Česko má novou vládu už víc než dvě hodiny. Jmenoval ji na Pražském hradě prezident, Václav Klaus. Ministrům, kteří složili slavnostní slib, doporučil, aby se pustili do reforem, ne do revoluce. Koaličnímu kabinetu pak popřál především stabilitu.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme