Zadlužení Řekové uspěli v testu důvěry investorů

Řecku se podařilo prodat krátkodobé dluhopisy. Země, která byla nedávno na pokraji státního bankrotu, tak uspěla v testu důvěry investorů. Zadluženost Řeků došla na jaře tak daleko, že jim světové trhy byly ochotny půjčit jen za mimořádně vysoký úrok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká republika

Řecká republika | Foto: Emanuel Macoun

Placení takových poplatků si Řekové nemohli dovolit. Proto je před bankrotem příslibem miliardových půjček zachránila eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Řecko dnes na trzích prodalo krátkodobé půlroční dluhopisy za víc než jeden a půl miliardy eur, tedy asi 40 miliard korun. Investorům muselo zaplatit úrok přes 4,5 procenta. To je u tak krátkodobých dluhopisů hodně, v řecké situaci se ale přesto jedná o úspěch.

Zájem o dluhopisy ukázal, že Řecko určitou důvěru trhů má. Optimismus ale chladí fakt, že většinu dluhopisů zřejmě nakoupili řečtí investoři. Většina těch velkých zahraničních o ekonomickém zdraví Řecka stále pochybuje.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme