V České republice chybí 130 tisíc dárců krve

Každý obyvatel České republiky dostane za život v průměru pět transfúzí krve a čtrnáctkrát užije lék z krve vyrobený. Jejích dárců je ale nedostatek. Abychom dostáli doporučením Evropské unie, muselo by jich přibýt skoro 130 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava

Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava | Foto: Marcela Cisovská

Lidé ochotní darovat krev stárnou a mladí o této možnosti často příliš nevědí. Akce "Staň se dárcem i ty", která začala tento týden, hodlá negativní trend z poslední doby změnit.

Situace podle Víta Řeháčka ze Společnosti pro transfuzní lékařství kritická není a nedostatek krve v nemocnicích nehrozí. Pokud však nedojde k mimořádným událostem, jako je úbytek dárců při chřipkové epidemii nebo extrémní potřeba krve při hromadné havárii či konfliktu.

„Zatím jsme schopni i s těmi třemi procenty dárců v naší populaci potřeby našich pacientů zajistit. Nicméně kdybysme sehnali 130 tisíc dárců navíc, byli bysme klidnější a mohli bysme si být jisti, že i v kritických okamžicích budeme schopni zajistit transfuzní přípravky pro naše pacienty,“ říká Řeháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Řeháček hovoří o dárcovství krve.mp3

Od akce "Staň se dárcem i ty" očekávají transfuzní stanice zvýšenou informovanost zejména mezi mladými lidmi, kteří nevědí o tom, že je pro léčbu stále potřeba dárcovská krev.

„Oni si myslí, že už existuje umělá krev, a že dárcovská krev není potřeba. Umělá krev ale není k dispozici. Vývoj už běží mnoho let, ale náhražka červených krvinek, které jsou zodpovědné za přenos kyslíku v organismu, stále neexistuje,“ upozorňuje Řeháček.

Návratnost dárců je podle Řeháčka velmi vysoká. „Víc než dvě třetiny dárců se nám vrátí zpátky a darují opakovaně. Závisí samozřejmě na tom, jestli měli při prvním odběru negativní zážitek, jako například kolaps. Takoví lidé se vracejí obtížněji.“

Ve srovnání s ostatními zeměmi EU jsme na tom s počtem registrovaných dárců krve relativně dobře. „Ostatní země mají také nedostatek dárců a řeší to různými způsoby. Informačními kampaněmi, jako my, ale také snižují věk dárců z 18 na 17 let. Ve spojených státech dokonce darují šestnáctiletí, protože tam je velký nedostatek dárců,“ popisuje situaci v zahraničí Vít Řeháček.

Darovat krev může každý člověk, který se cítí být zdráv. Informace najde na internetových stránkách nemocnice, kde by chtěl darovat. S sebou si vezme občanský průkaz a průkazku zdravotní pojišťovny.

„Plnou krev mohou muži darovat pětkrát do roka, ženy čtyřikrát do roka. Odběry plazmy nebo krevních destiček jsou možné častěji – jednou za čtrnáct dní,“ vysvětluje Vít Řeháček ze Společnosti pro transfuzní lékařství.

Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme