Ani rok po obnovení kanadských víz se ČR pomoci EU nedočkala

Je to právě rok, co Kanada znovuzavedla vízovou povinnost pro české občany. Jako jediná země ze Schengenského prostoru potřebujeme při cestách do země javorového listu víza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Důvodem obnovení tohoto opatření byl prudký nárůst počtu českých žadatelů o azyl v Kanadě. Několikrát už o situaci mluvila rada ministrů Evropské unie, ale zatím se sedmadvacítka k žádné odvetě vůči Kanadě neodhodlala.

Protiopatření, například zavedení víz pro kanadské diplomaty, by musela členským států navrhnout Evropská komise, která ale zaujala vyčkávací taktiku. Je spokojená s tím, že samo Česko jedná s Kanadou o podmínkách obnovení bezvízového styku a sama se do žádných intervencí nepouští a pouštět ani nehodlá.

„Doufáme, že tento dialog může pokračovat a brzy povede k řešení problémů. Komise na tom aktivně pracuje a doufáme, že brzy bude řešení na světě,“ uvedl mluvčí komisařky pro vnitro Michele Cercone.

Konkrétní aktivity Evropské komise ve prospěch Česka ale mluvčí neprozradil.

Dosud se Česku od několika států dostalo jen ústní podpory. Odvahu podniknout kroky vůči Kanadě ale nenašel nikdo. Podle jednoho z analytiků bruselského Centra pro evropská studia ve vízových otázkách stále nad unijním principem solidarity převažují partikulární zájmy jednotlivých zemí.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme